'Aile yapısının korunması hepimiz açısından önemlidir'

VALİ YAŞAR KARADENİZ Vatandaşla Buluşma Toplantıları kapsamında Merkez İlçe Halk ve Muhtar Toplantısı dün Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Vali Yaşar Karadeniz başkanlığında gerçekleşen toplantıya Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz, Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, kurum amirleri, mahalle ve köy muhtarları ile vatandaşlar katıldı. 'CEBİMİZDEN ÇIKAN PARALAR YARAMIZA DERMAN OLMALI' Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali...

VALİ YAŞARKARADENİZ;


Vatandaşla Buluşma Toplantıları kapsamında Merkez İlçe Halkve Muhtar Toplantısı dün Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'ndagerçekleştirildi.

Vali Yaşar Karadeniz başkanlığında gerçekleşen toplantıyaVali Yardımcısı Vedat Yılmaz, Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, kurumamirleri, mahalle ve köy muhtarları ile vatandaşlar katıldı.

'CEBİMİZDENÇIKAN PARALAR YARAMIZA DERMAN OLMALI'

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali YaşarKaradeniz; 'Her ilçede düzenlenen toplantıları en az bir kere katılmayaçalışıyorum. Toplantılarda taleplerinin alınıp, bunlar içinden acil olanlarbelirlenerek, daha sonra genel öneriler çerçevesinde yatırım programınadönüştüreceğiz ve yapılmaya da devam edecek. Merkez ilçe ilgili gelen taleplerağırlık olarak yol asfaltlaması ile ilgili. İlimize 73 milyon TL KÖYDES ödeneğigeliyor. Bunun sadece 10 milyon TL'si merkez ilçeye ayrılıyor. Bu bakımdan enfazla ödenek alan ilçemiz merkez ilçe. Dolayısıyla en fazla yol yapılan yerdirmerkez ilçe. 177 tane köyümüz var. Dolayısıyla bu kadar dağınık yerleşim olanbir yere 10 milyon TL ödenek dağıttığınızda bugünün şartlarında 25 km. yoldemek. Daha önceleri buralarda her muhtarın hoşnut edebilmek için, sathikaplama uygulamasına devam edilmiş. Nüfus dağılımı Kastamonu'ya benzeyen birçokilde 20-25 yıl önce bırakılmış bir uygulama. Sebebi de bununla başa çıkmaşansınız yok. Yaptığınız yol kısa sürede yine bozuluyor ve tekrar yapmakzorunda kalıyorsunuz. 10 milyon TL'yi sadece sathi kaplamaları onarmak içinayırsak, mevcut yolların 3'te 1'ine ancak yetiyor. Onun için bu doğru biryöntem değil, sürdürülebilir bir yöntem değil. Neticede hiç asfalt gitmemiş köymuhtarı da haklı olarak sitemde bulunuyor. Bunun çözümü bulunmuş. Bunun çözümünüfusu çok olan bölgelere ağırlık vererek, oralara bir daha dönmemek üzerebeton yol yaparak, o defteri kapatmak ve her geçen yıl diğerlerini yaparak yololmak. Trabzon'da kaymakamlık yaptığımda uygulamamız bu yöndeydi. Buralara harcananparalar, cebimizden çıkan paralar onun için bir yaramıza derman olmalı, onuniçin yolumuza devam etmeliyiz' diyerek toplantının hayırlı olmasını diledi.

OKULUNİSMİNİN DEĞİŞMESİNİ İSTEDİ

Açılışın ardından muhtarlar mahalleri ile ilgili taleplerini dilegetirdi. İlk olarak söz alan Kırkçeşme Mahallesi Muhtarı Tahsin Sakallıoğlu;'Mahallemizde 2 tane ilkokul vardı. Biri yıkıldı. Burası daha yapılmadı. Buokulumuz ne aşamadadır? Ayrıca bu okulumuzun adı Kırkçeşme İlkokulu idi, BehçetNecatigil olarak değiştirildi. Mahalleli olarak okulumuzun adının tekrar Kırkçeşmeİlkokulu yapılmasını istiyoruz' ifadelerini kullandı.

Arız köyü Muhtarı Kenan Simsar, köyün içinde yer alan,yerleşim içinde kalan boş arazilerin mera olarak görüldüğü ama mera özelliğitaşımadığından bu arazide köy evi inşa etmek istediklerini ifade etti.

BOŞANMALARDAKİARTIŞIN SEBEPLERİ SORULDU

Vatandaş olarak toplantıya katılan Seçkin Yazkan, engellivatandaşların yaşadıkları sıkıntıları dile getirerek, ilgili kurumlarda yaşananaksaklıkları ifade etti. Ayrıca Yazkan internet kullanımının zararları vebunları evliliklere verdiği zararlara değinerek bu doğrultuda bir takımçalışmaların yapılmasını, boşanmalardaki artışın sebeplerinin araştırılmasınıtalep etti. Terzi köyü muhtarı Çetin Taşcıoğlu, grup köy yollarında bakımyapılmasını talep etti. Hacımuharrem köyü muhtarı KadirÇavdarcı da köy yollarında bakım yapılmasını istedi.

'YANLIŞAISRAR ETMEMİZE SEBEP YOK'

Toplantıda gelen yol talepleri üzerine Vali Yaşar Karadeniz;'Sathi kaplama yolunun yılda 3 defa bakımını yapmak zorundasınız. Bunun tekniğibu şekilde yapılıyor. Bir kıştan çıkışta, yazın sıcaklığında ve kışa girerkenbakım yapılması gerekiyor. Toplam 2 bin 700 km. Özel İdare'nin bünyesinde yolvar. Bu bakımdan yapılamadığı için çok yıpranmanın sebebi de bu. Onun içinsathi kaplamadan vazgeçmemizin sebebi de bu. Yanlışa ısrar etmemize sebep yok.Bunun değiştirmek lazım. Talepleriniz doğrultusunda da o yollara bakılacak'diye konuştu.

Honsalar Mahallesi Muhtarı Ramazan Boyacı'da, İl SağlıkMüdürlüğü'ne teşekkür ederek, belediye başkanlığından mahallesine çocuklar içinoyun parkı yapılmasını talep etti. Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Muhtarı MetinKuşçu'da mahallesindeki yol sorunlarının çözülmesini istedi. İsmailbeyMahallesi Muhtarı Yücel Dibek'te mahallesinde metruk binalar hakkında çalışmayapılmasını talep etti. Budamış Mahallesi Muhtarı Hüseyin Karabacakoğlu'dabelediyeden 18 çalışmasının bir an önce bitirilmesini istedi. Hacıköy Muhtarı NecdetKafşakoğlu'da köy yollarının genişletilmesini talep etti.

Taleplerin ardından kurum amirleri yaptıkları çalışmalarhakkında bilgi verdi. Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu; 'PlanlamamızdaBehçet Necatigil Okulu 1'inci sırada. Merkez ilçemizde geçen yıl 12 okulyıkıldı. Bu okulları yatırım programına aldık. Programa alıp, ihalesiyapılmayan Behçet Necatigil İlkokulu, Şehit Yavuz Ulutaş İlkokulu ve Karadereİlkokulu kaldı. Diğer 9 okulumuzu bir sorun olmazsa, yeni eğitim-öğretimdöneminde açacağız' dedi.

'BOŞANMAKONUSUNDA SADECE KASTAMONU DEĞİL, DÜNYADA DA BU EĞİLİM VAR'

Aile, Çalışma ve Sosyal İl Müdürü Abdullah Savaş,boşanmalardaki artışa değinerek; Boşanmalarla ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal İlMüdürlüğü olarak çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bunun üzerine Vali YaşarKaradeniz; 'Boşanma konusunda sadece Kastamonu değil, Türkiye'de ve dünyada dabu eğilim var. Aile yapısının korunması hepimiz açısından önemlidir. Bununsebeplerinden birisi internet olabilir. Ancak sadece internete bağlamak konuyaçok kenardan bakmak olur. Bu konunun birçok sebebi var. Yeni yetişen çocuklarıel bebek, gül bebek büyütüyoruz. Az bir zorluk karşısında birbirlerine destekolacaklarına birbirlerinden kopmayı tercih ediyorlar. Zorluğa gelemiyorlar.Birçok sebep ise ekonomiktir. Özellikle büyükşehirlerde banka kredileri konusuaileleri yıpratan konulardan birisidir. Daha yeni evlenirken kız babalarıistekleri sıralıyor. Ödemek içinde kredi çekiliyor. Asgari ücretle krediyiödemeye çalışırken, çatırdama başlıyor. Çözülmesi gereken bir problemdir. Mutlaka çözülmesi gereken bir problemedir.Toplumsal sağlığımız açısından da bu önemlidir. Başka bir neden erkeklerinsorumsuzluğudur. Evde imkan yok bakıyorsunuz ancak baba ya altılı ganyan ya daiddiada. Zaten geçim yok. Olan para da harcanılıyor. Yüksek gelir olur yüzde 2'siniya da yüzde 3'ünü ayırabilir. Buna kimse bir şey demez. Toplumsal bir anlayış,toplumsal bir bilinç anlayışıyla bu durum değişir' ifadelerini kullandı.

'ÇALIŞMALARIMIZIBİZ NÜFUS KRİTERİNE GÖRE YAPIYORUZ'

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan kurumunçalışması hakkında bilgi vererek; 'Kastamonu çok büyük bir coğrafya. 20 ayrınoktada hizmet üretmekteyiz. Merkez ilçemizde 554 tane ünitemiz var. 30 bin 649kişi bu ünitede yaşıyor. Kırsalda yaşayan büyük bir yoğunluk merkezdeyaşamaktadır. Merkezdeki yol ağımızın asfalt oranı yüzde 47'dir. Kastamonuortalamamız yüzde 32'dir. Sadece ilbazında değil, ülke ortalamasında da iyi bir orandır. Çalışmalarımızı biz nüfuskriterine göre yapıyoruz. Karayollarının hizmet ettiği ünitelerle birlikte yüzde80 nüfusta asfaltta buluşmuş durumdadır. Kastamonu'da elzem bir yol ihtiyacımızyok. Ancak standartları ve kaliteyi yükseltme mecburiyetimiz var. Coğrafyamızauymayan sathi kaplamaları plan ve program içinde çözmeliyiz. Kanalizasyonlarınçalışması için en az 100 nüfus olmalı. Özel bir durum yoksa, turizm ya da aşırıkirlenme yoksa nüfus kriterine bakıyoruz. Yol çok önemli. En çok talep ise yoldan geliyor. Kastamonu coğrafyasındakarla mücadelesi yoğundur. Yolların standardını yükseltmek için çalışmalarımızdevam ediyor. Arız köyünün köy yerleşik alanı içinde köy konağı yapılabilecekyere bakalım. Arız köyü muhtarımız bizimle irtibata geçsin. Hacı köyün yolgenişletme talebi var. Genişletme için hazırız' diye konuştu.

Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, Kastamonu'yu elbirliğiyle yönetmek için yapılan toplantının önemli olduğunu vurgulayarak;'Muhtarlarımız oyun parkları talep ettiler. Yerlerini gösterdiklerindekurulumunu yaparız. Eski binalarla ilgili olarak tescilli binalara dokunmaşansımız yok. Tescili olmayan ve tehlike arz eden binaları mutlak suretle yıkılmasıiçin ailelerle görüşmeler yapılıyor. Kastamonu'da arıtma tesisleri ile ilgiliçalışmalar yapılıyor. İlerleyen günlerde basın yoluyla bilgilendirmeyapılacaktır' şeklinde konuştu.

'TRAFİK CANAVARIYLAMÜCADELE SÜREKLİLİK GEREKTİREN BİR KONU'

İl Jandarma Komutanı JandarmaAlbay Metin Özbek, Ramazan Bayramı'na dikkat çekerek; 'Trafik canavarıylamücadele süreklilik gerektiren bir konu. Vatandaşlarımızın trafik kazalarındahayatlarını kaybetmemeleri, yaralanmamaları ve maddi kayıp yaşamamaları içinkontrollerimizi sıklaştırdık. Bayrama yakın daha da artıracağız. Kazaların budönemde artmasının en önemli sebebi uykusuzluk, hatalı sollama yapılması.Traktörlerin reflektörlerini taşımaları gerekiyor. Bazı traktörler bunu ihmalediyorlar. Özellikle gece ölümlü kazalara sebebiyet veriyor. Bazen vatandaşlarımızhayvanlarını karayollarına serbest biçimde salıyorlar. Bunlarda kazalarasebebiyet veriyor. Kurallara uyulması hem hayatımız açısından, hem de diğervatandaşların hayatları açısından önem arz ediyor' diyerek kontrolleriniarttıracaklarını ifade etti.

'BOŞANMAKONUSUNDA İL ÜZERİNDEN NELER YAPACAĞIMIZI ARAŞTIRALIM'

Toplantının sonunda genel bir değerlendirme yapan Vali YaşarKaradeniz; 'Konuşan konuların hepsi not alındı. Ancak vatandaşımız tek başınatoplantıya katıldığını söyledi. Tek başına katılan vatandaş dile getirdiğisorunlardan kapsamlı bir çalışma yapalım. Önce tespitlerden hareketle neleryapılabileceğini araştıralım. En azından boşanma konusunda il üzerinden neleryapacağımızı araştıralım. Kanalizasyon konusunda ise bu işin mühendisliğiniyapanlar kanalizasyon borularından devamlı su akması gerektiğini söylüyorlar.Belli sayıda nüfusla bu sağlanır. Aksi takdirde su akışı olmadığı için pislikkuruyarak, tıkanmalara sebep oluyor. Arıtma devre dışı kalınca derelerkirleniyor. KÖYDES projeleri uygulamaya konulduğunda kanalizasyon uygulamalarıyapılıyordu. Ancak KÖYDES'ten kanalizasyon ödeneği ayrılamıyor. Prensip kararıalındı. Metruk binaları İçişleri Bakanlığımız yakından takip ediyor. Tedbirsizolan yapıları, başkalarına yaşamını tehdit ediyorsa kararını alıp yıkmaktafayda var. Eğer yıkılmıyorsa yıkım masrafını sahiplerine yüklemek gerekiyor'dedi.

Bakmadan Geçme