Aile Hekimliğinde Yeni Dönem
Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok, Aile Hekimliğinde Yeni Dönem hakkında bilgilendirmelerde bulundu
Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok, Aile Hekimliğinde uygulanmaya başlanacak yeni dijital entegrasyon sistemi hakkında açıklamalarda bulundu.
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, birinci basamak sağlık hizmetleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasındaki dijital entegrasyon çalışmaları tamamlandı ve 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm illerde hayata geçirilecek.
Yeni sistem sayesinde, aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezleri, hastanelerle dijital olarak entegre olacak. Bu sayede aile hekimleri, INR, röntgen, mamografi, yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikleri doğrudan talep edebilecek. Hastalar ise hastaneye gitmeden, herhangi bir poliklinik kaydı yaptırmadan tetkiklerini çektirebilecek ve sonuçlar aile hekimlerinin ekranlarında görüntülenebilecek.
'Aile Hekiminiz ve Hastaneler Dijitalde Buluşuyor, Sağlığınız Her Yerde Yanınızda'
Açıklamanın devamında, randevu sistemi ile ilgili detaylar paylaşıldı. Buna göre, Aile hekimlerinin, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden kendilerine kayıtlı hastalar için hastanelerden alabildikleri muayene randevularına ek olarak, yalnızca kendi hastalarına özel kontenjanlar oluşturulmuş durumda. Bu kontenjanlar sayesinde, aile hekimleri, hastalarının ikinci ve üçüncü basamak muayenelerinde uygulanacak işlem basamaklarını belirleyebilecek. Ayrıca, aile hekimleri, hastalarını muayene ettikten veya değerlendirdikten sonra hastaneye sevk kararı alırlarsa, sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden sevk veya hekim notu oluşturabilecek. Bu not, hastanedeki hekimler tarafından görüntülenebilecek. İkinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki hekimler, aile hekimleri tarafından yönlendirilen hastaları değerlendirip, geri bildirim notu gönderebilecek. Aile hekimleri ise bu geri bildirimleri sağlık bilgi yönetim sistemi ekranlarından görüntüleyebilecek.
Sağlıkta Dijital Entegrasyon, Güçlü Hizmet
Dijital entegrasyon vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:
'Yeni sistemde, aile hekimleri laboratuvar tetkikleri için istem yaptıktan hemen sonra hastaya özel bir kod oluşturulacak. Bu kod, e-Nabız üzerinden hastaya iletilecek. Bu işlem sırasında hastalar için hastaneye ayrıca muayene girişi yapılmayacak ve hastanedeki hekimler tekrar tetkik isteminde bulunmayacak. Eğer hasta, istem tarihinden itibaren en geç üç iş günü (mamografi ve ultrason hariç) içinde hastaneye başvurmazsa, kod geçersiz olacak.
Aile hekimleri, kendi hastaları için görüntüleme tetkiklerini de sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden doğrudan ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşlarından isteyebilecek. Mamografi ve gelişimsel kalça displazisi kapsamında uygun yaş grubundaki bebekler için ultrason tetkikleri ise, aile hekimlerinin kullandığı sistem üzerinden randevu oluşturulacak ve bu bilgiler hasta ile paylaşılacak.'
Aile Hekimliği ve Hastaneler Dijitalde Bütünleşiyor: Sağlık Hizmetleri Daha Hızlı ve Erişilebilir Oluyor
Aile sağlığı merkezinden yönlendirilen hastalar, ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında yapılan laboratuvar tetkikleri ve görüntüleme sonuçları, aile hekimlerinin sağlık bilgi yönetim sistemi ekranlarında uyarı olarak görünecek. Ayrıca, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki hekimler, hastalarına Sağlıklı Hayat Merkezlerinden danışmanlık hizmeti alabilmeleri için MHRS üzerinden randevu oluşturabilecek. Bu hastalara ait bilgi notları, Sağlıklı Hayat Merkezi personeli tarafından sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden görüntülenebilecek. Sağlıklı Hayat Merkezi personeli, verdiği danışmanlık hizmetiyle ilgili bilgi notunu da sisteme ekleyebilecek.
Hastalar İçin Ayrıcalıklı Hizmet
Sağlıklı Hayat Merkezlerinde görevli personel, hastaların son üç hekim bilgi notunu sağlık bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden görüntüleyebilecek. Ayrıca, bu merkezlerde görevli hekim ve diyetisyenler, herhangi bir sağlık kuruluşunda son 90 gün içinde yapılmış tahlil ve tetkik sonuçlarını görüntüleyebilecek. Vatandaşlar ise tüm sağlık sonuçlarına kendi e-Nabız profillerinden erişebilecek.
Yeni dijital entegrasyon sistemiyle, sağlık hizmetlerinin hızlı ve erişilebilir olmasının yanı sıra, il sağlık müdürlükleri, hastaneler ve birinci basamak sağlık tesisleri tarafından bu güncellemeler takip edilerek hizmetlerin kesintisiz devamlılığı sağlanacak.