7'den 70'e İstiklal için yürüdüler
Kastamonu Valiliğinin himayesinde bu yıl 14'üncüsü düzenlenen Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü dün Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu. İnebolu Türk Ocağı'nın önünden başlayan ve 4 gün boyunca yürüyen yürüyüşçüler Kışla Parkı'nda karşılandı. Kışla Parkı'nda karşılanan yaklaşık 200 yürüyüşçü ile birlikte Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürünerek, Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü tamamlandı. Kışla Parkı'nda gerçekleşen karşılama törenine Vali...
Kastamonu Valiliğinin himayesinde bu yıl 14'üncüsü düzenlenenAtatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü dün Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu.
İnebolu Türk Ocağı'nın önünden başlayan ve 4 gün boyuncayürüyen yürüyüşçüler Kışla Parkı'nda karşılandı. Kışla Parkı'nda karşılananyaklaşık 200 yürüyüşçü ile birlikte Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürünerek, Atatürkve İstiklal Yolu Yürüyüşü tamamlandı.
Kışla Parkı'nda gerçekleşen karşılama törenine Vali YaşarKaradeniz, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, Belediye BaşkanıGalip Vidinlioğlu, İl Emniyet Müdürü Metin Turgay Karabulak, İl Kültür veTurizm Müdürü Mehmet İshak, kurum müdürleri, STK temsilcileri ile birçok sayıdavatandaş katıldı.
Devasa Türk Bayrağı ve bando eşliğinde söylenen marşlarlayürüyen yürüyüşçüler Kastamonulular tarafından selamlandı. 4 günlük yürüyüşe7'den 70'e her yaştan insanın katılması büyük takdir topladı.
'BU YIL 14'ÜNCÜSÜNÜGERÇEKLEŞTİRDİK'
Cumhuriyet Meydanı'nda son bulan yürüyüşte katılımcılarahitap eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İshak; '1918 sonlarındaAnadolu'nun birçok yeri işgal edilmiş, buna karşın Türk Ulusu topyekûnbağımsızlık mücadelesine başlamıştır. Karadeniz'den gelen cephanenin,mühimmatın güvenli bir şekilde cepheye taşınması gerekiyordu. Bunun içingüvenli bir yola ihtiyaç vardı. Bu yolun adı İstiklal Yolu'dur. Atatürk'ün'Gözüm cephede, kulağım İnebolu'da' dediği yoldur, İstiklal Yolu. Şehit ŞerifeBacı'nın donarak öldüğü, 95 km'lik güzergah 2012 yılında Kültür ve TurizmBakanlığımız tarafından tarihi sit alanı olarak ilan edilmiştir. Yine aynı yol2018 yılında İstiklal Yolu Milli Parkı olarak ilan edilmiştir. Bu da ilimizin3'üncü Milli Parkı olmuştur. Milli Mücadele kahramanlarımızdan başta GaziMustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, Şehit Şerife Bacı, Halime Çavuşlar,Necibe Nineleri anma, genç kuşakları bunları aktarmak adına 2008 yılından buyana Kastamonu Valiliğimizin himayesinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzünkoordinesinde İstiklal Yolu yürüyüşü gerçekleştirdik. Bu yıl 14'üncüsünügerçekleştirdik' diyerek destek verenlere teşekkür etti.
'NİCEDESTANLARIN YAZILDIĞI BU YOL İSTİKBALİN YOLUDUR'
Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Kastamonu'nunÇanakkale'nin ve Milli Mücadele'nin kahraman şehri olduğunu vurgulayarak;'Kastamonu erkekleri cephede olan Türk Kadını'nın 'Vatan için erlerimizlebirlikte seve seve ölürüz' dediği kenttir. Kastamonu, Türk'ün damarlarındakiasil kanının hala canlı olduğunu hissedeceğiniz ve Türkiye Cumhuriyeti'nintemellerinin ne kadar sağlam atıldığını daha iyi anlayabileceğiniz mukaddes birmemlekettir. 2019 yılı Milli Mücadele hareketinin 100'üncü yıldır. Ayrıca buyıl, kurtuluşun basın komutanlığını yürütüldüğü Açıksöz Gazetesi'nin kuruluşuve ilk Türk Kadın Mitingi'nin de 100'üncü yıldır. Kastamonulular olarak ayrıbir gurur ve onur duymaktayız. 100 yıl önce verilen mücadelenin nesilden nesilesağlıklı bir şekilde aktarılabilmesi, birlik ve beraberliğimizin kıymetinindaha iyi kavranabilmesi için buradayız. İstiklal Yolumuz, 2018 yılında MilliPark unvanının elde etmiştir. Şerife Bacıların, zor şartlarda cepheye mermitaşıdığı, nice destanların yazıldığı bu yol istikbalin yoludur. Bu yol TürkiyeCumhuriyeti'nin ilelebet payidar kalacağı nişanesidir' ifadelerini kullandı.
'ONLARINYAŞADIKLARINI HİÇBİR ZAMAN UNUTMAMAK ZORUNDAYIZ'
Vali Yaşar Karadeniz ise; 'Uzun bir parkuru bitirdiniz. Zorbir parkurdu. Ancak 100 yıl önce burada bu cephaneyi taşıyanların yaşadıklarızorluklar. Bugünkü yaşanan zorluklardan fazlaydı. İnebolu'dan alınan emanetlerİç Anadolu'ya ve Ankara'ya ulaştırmak zorundaydılar. O silah ve cephanelersayesinde Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları güçlü bir şekilde vermişlerkahraman milletimize bağımsızlığı getirmişlerdir. Biz bugünkü törenle onlarınyaşadıklarını hiçbir zaman unutmamak zorundayız. Ülkemizin ve milletimizingeleceği açısından gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Geçen yıl İstiklalYolu Yürüyüşü tamamlandığında beklentimiz İstiklal Yolu'nun Milli Park halinegetirilmesiydi. Gururla belirtirim ki, İstiklal Yolu Milli Park ilanedilmiştir. İstiklal Yolu planı çerçevesince oluşturulacak ve yürüyüşümüz senede bir gün yapılan yürüyüş olmaktan çıkarak belli aralıklarla yapılacaktır.Ankara'dan Dumlupınar'a ve İzmir'e ulaşan etap ile İnebolu- Ankara etabıbirleştiğinde gerçek anlamda İstiklal Mücadelesini yürüyüş güzergahı olarakbelirlemiş olacağız. Milletimizin bundan sonra ne şekilde yürüyeceğini degöstergesi olacaktır' dedi.
Konuşmaların ardından Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşütamamlandı.