75 yıllık el sanatı dokuma
2014 yılında atölyenin Halk Eğitime devredilmesi ile seri üretim yerine, eğitim verilerek dokumacılığın yapılmasına karar verilmiş. Artık bu alanda eğitim alan kişiler kişisel olarak çalışmalarına devam ediyorlar. Günümüzde bu el sanatını sürdürenler de 1940'lı yıllardaki yöntemle bu işi devam ettiriyorlar. Yüzde 100 pamuk ya da keten iplikle ahşap el dokuma tezgahlarında dokunan ürünler büyük bir...
2014 yılında atölyenin Halk Eğitime devredilmesi ile seri üretim yerine, eğitim verilerek dokumacılığın yapılmasına karar verilmiş. Artık bu alanda eğitim alan kişiler kişisel olarak çalışmalarına devam ediyorlar. Günümüzde bu el sanatını sürdürenler de 1940'lı yıllardaki yöntemle bu işi devam ettiriyorlar. Yüzde 100 pamuk ya da keten iplikle ahşap el dokuma tezgahlarında dokunan ürünler büyük bir emek ve zamandan sonra ortaya çıkıyor. Dokumanın yapıldığı iplikler tek kat oluyor. İplikler önce özel olarak hazırlanmış hamurlu çorba ile birleştirilip kolalanıyor. Kolalandıktan sonra kurutuluyor sonra çıkrık ve kelebe yardımı ile tek tek tekrar makaralara sarılıyor. Sonra çok çok büyük dolap etrafında çözgüler hazırlanıyor. Çözgüden indirilen iplikler tek tek tellerin arasından geçiriliyor, arkasından tarağa geçiriliyor ve tezgaha konulduğunda artık mekikle buluşuyor. Mekiğin arasından geçirilen iplikle dokumalar hazırlanıyor. Eğer bu dokumanın üzeri işlemeli olsun isteniyorsa renkli iplikler elle hareket ettirilerek işleniyor. Ya da şeritli olsun istenirse bir ikinci ya da üçüncü mekikten yardım alınarak kumaş üzerine çizgiler atılıyor.
'MASA ÖRTÜLERİ, ŞÖMENLER DE YİNE EL BAĞLARI İLE SÜSLENMEKTEDİR'
Genelde masa, şömen, sehpa, perde, yatak örtüsü, peştamal, çember (başörtüsü) ,peşkir, yatak örtüleri, çarşaf olarak üretilmektedir. Ayrıca günümüzde dokunan kumaşlar kanaviçe adı verilen sanatla da birleştirilerek yeni perdeler, örtüler ortaya çıkıyor. Sarı kıvrak adı verilen Kastamonu dokuma çarşafı yüzde yüz doğal olması, iplikle üretilmesi ve iki ayrı çözgü ile hazırlandığı için aralarındaki iplikler biraz daha seyrek dokunarak hazırlanmaktadır. Sağlık açısından da faydalı olan bu çarşafların kenarları da başka bir el sanatımız olan çarşaf bağı ile süslenmektedir. Masa örtüleri, şömenler de yine el bağları ile süslenmektedir. Bir takım örtü en az 20 günde hazır hale geliyor. Bu dokumalarda kumaşın yüzeyinde dokuyan kişinin hisleri de yansıyor. Belki de o yüzden bu kadar kıymetli ve özel….