3 şapkayla başladılar bin şapkaya ulaştılar
Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nın 92'nci yıldönümü kapsamında ilimize gelen Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Lale Özder, Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi'nde yer alan Şapka Müzesi hakkında açıklamalarda bulundu. Özder 'Bundan on yıl önce şapka müzesi için faaliyetlere başladık. O zaman üç adet şapkamız vardı şimdi ise geldiğimiz noktada bine yakın şapkamız...
Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nın 92'nci yıldönümü kapsamında ilimize gelen Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Lale Özder, Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi'nde yer alan Şapka Müzesi hakkında açıklamalarda bulundu.
Özder; 'Bundan on yıl önce şapka müzesi için faaliyetlere başladık. O zaman üç adet şapkamız vardı şimdi ise geldiğimiz noktada bine yakın şapkamız oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum' dedi.
'ŞAPKALARA GÖZÜM GİBİ BAKIYORUM'
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Lale Özder; 'Yurtdışına gittiğimizde turistik ürün sayısı ve turisttik ürün satışının yoğun olduğunu görüyoruz. Ülkemizde kültürel zenginliğimizin bol olmasına rağmen bu satışın az olduğunu gözlemliyorum. Kültürel zenginliklerimizin üzerinde daha yoğunlaşarak bunların satılır hale getirilmesi için çaba gösteriyoruz. 10 yıldır Kastamonu'ya geliyorum. Bundan on yıl önce rahmetli Vali Mustafa Kara'yla üç tane şapka ile müze kurduk. 'Bize yardımcı olur musunuz?' sözü üzerine 10 yıldır Kastamonu'ya geliyorum. Her aşamasında gelen şapkalara gözüm gibi bakıyorum. Şapkalar kutularda saklanması gerekli. Cumhuriyet döneminde kullanılmış şapkaları bulduk. O şapkaları kullanır hale getirmek için çok çaba harcadık. Maddi, manevi çabam ile müzede sergilenir hale getirdim' dedi.
'ŞAPKA MÜZESİ OLARAK AÇILIMINI YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ'
Özder; 'Üç şapka ile başladık şimdi ise bin şapkaya yakın şapkamız oldu. 10 yıl içerisinde çok emek verdik. Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi Müdürü İlknur Hanım bu iş için canla başla çalışıyor. Bizlerde onun sayesinde buradayız. Kastamonu'ya gelince kendi evime gelmiş kadar seviniyorum. Artık şapkaları yurtdışından getirmeye başladık. İzlanda'dan kanserli hastalar için bir grup şapkamız var. Oradan bağış geldi. Yurtdışına giden ve biz gittiğimizde aldığımız bölgesel şapkaları sergilemeye başladık. Artık dünya şapka müzesi olarak açılımını yapmaya çalışıyoruz. Müzemize yine 20 adet şapka hediye edeceğiz' ifadelerini kullandı.