1853 Rus Baskınının 170. Yılı: 'Tarihten Ders Almazsak Tarih Tekerrür Eder'
Sinop'ta '30 Kasım Deniz Şehitleri Paneli'nde konuşan Dr. Deniz Kıdemli Albay Ünsal Başak, '170 yıl önce bugün maalesef bizim denizcilik tarihimizde acı bir gündü. Tarihten ders almazsak tarih tekerrür eder' dedi.
Sinop Valiliği himayesinde ve Sinop Üniversitesi koordinesinde 30 Kasım 1853 tarihinde Rus baskınıyla şehit düşen 2 bin 800 askeri anmak ve savaşın bilinmeyen yönlerini ele almak amacıyla panel düzenlendi. Programın açılış ve selamlama konuşmasını yapan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, “Tarih sadece zaferlerden ve başarılardan ibaret değildir. Tarihimizde ders çıkarılması gereken 1571'de İnebahtı, 1770'de Çeşme, 1827'de Navarin'de donanmalarımızın yakılması gibi yenilgiler de yaşanmıştır. Devlet-i Aliyye 30 Kasım 1853 yılında sisli, soğuk bir kış gününde Sinop'ta aynı acıyı yaşamak durumunda kalmıştı. Bizler bugün burada, Sinop baskınını hatırlamak, aziz şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anmak amacıyla toplandık” diye konuştu.
Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, “Vatanımızın ve Sinop'umuzun hürriyeti ve güvenliği uğruna hiç düşünmeden canlarını feda eden aziz şehitlerimiz, tarihimizin altın sayfalarında yerlerini alacak ve hiçbir zaman unutulmayacaklardır. Milletimiz; şehitlerimizin emaneti olan bu vatan topraklarını, onların aziz hatıralarını daima yüreklerinde yaşatacaktır” ifadelerini kullandı.
“Sinop sadece Sinop değil, Karadeniz sadece Karadeniz değil”
Panelin ilk konuşmacısı Dr. Dz. Kd. Alb Ünsal Başak, “Tarihsel süreçte Karadeniz ve Rus Deniz Gücünün Gelişimi” konulu sunum yaptı. Albay Başak, “170 yıl önce bugün maalesef bizim denizcilik tarihimizde acı bir gündü. Tarihten ders almazsak tarih tekerrür eder. Ben bir deniz subayı olarak şunu vurgulamak istiyorum: Sinop sadece Sinop değil, Karadeniz sadece Karadeniz değil. Karadeniz ve Hazar'da olan her türlü faaliyet tarih boyunca Ege ve Doğu Akdeniz'i etkilemiştir. Ege ve Doğu Akdeniz'de olanlar da Karadeniz ve Hazar'ı etkilemiştir. Dolayısıyla Sinop baskını sadece Sinop için değil; dünya Tarihinde çok farklı alanlarda incelenmesi gereken bir olaydır” şeklinde konuştu.
Panele konuşmacı olarak katılan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr Besim Özcan, “Sinop Faciası ve Şüheda Hatırasının Yaşatılması” konulu sunumuyla Rus baskınına giden süreç hakkında bilgiler verdi. Son konuşmacı Milli Savunma Üniversitesi Harp Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Öğretim Üyesi Doç.Dr. Evren Mercan ise yaptığı sunumda dönemin Türk ve Rus donanmaları hakkında bilgiler aktardı.
Sinop Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panele; Belediye Başkan Yardımcısı Önder Serdar Öztürk, Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Pektaş, Adalet Komisyonu Başkanı İbrahim Hatipoğlu, İl Jandarma Komutanı Ferhat Kuran, İl Emniyet Müdürü Tarıkhan Çetiner, Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı Mehmet Özgen, Kurum Müdürleri, STK temsilcileri, gaziler ile birlikte vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.