11 Kasım 'Milli Ağaçlandırma Günü' ilan edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ülke genelinde 11 Kasım saat 11.11'de düzenlenecek Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında dün Daday Fidanlık Şefliği'nde Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Vali Yaşar Karadeniz'in katılımıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Daday Fidanlık Şefliği'nde düzenlenen toplantıya Vali Yaşar Karadeniz, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, Daday Kaymakamı Kemal Balaban, Daday Belediye Başkanı Hasan Fehmi Taş, İl...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ülkegenelinde 11 Kasım saat 11.11'de düzenlenecek Ağaçlandırma Seferberliğikapsamında dün Daday Fidanlık Şefliği'nde Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ValiYaşar Karadeniz'in katılımıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Daday Fidanlık Şefliği'nde düzenlenen toplantıya Vali YaşarKaradeniz, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, Daday KaymakamıKemal Balaban, Daday Belediye Başkanı Hasan Fehmi Taş, İl Özel İdare GenelSekreteri Tahir Zafer Karahasan ve kurum amirleri katıldı.

Toplantı öncesinde Vali Yaşar Karadeniz'e ve protokolüyelerine Daday Fidanlık Şefliği gezdirilerek, yapılan çalışmalar hakkındabilgilendirme yapıldı. Akabinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafındanyayınlanan genelge ile 11 Kasım Günü'nün 'Milli Ağaçlandırma Günü' olarak ilanedildiği duyuruldu.

'YAKLAŞIK40 TÜRDE FİDAN DİKİMİ YAPILACAKTIR'

Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu; 11 Kasım saat 11.11'de81 ilde 11 milyon fidan dikimi etkinliği düzenleneceğini hatırlatarak;'Etkinliğimizin ana programları Kastamonu il merkezinde, Kastamonu ÜniversitesiKampüsü ile birlikte merkez Bahadır köyünde gerçekleştirilecektir. Aynı şekildebu fidan dikim etkinliği tüm ilçelerde 56 farklı alanda aynı saatte başlamaküzere yapılacaktır. 11 Kasım'da ilimizde 132 bin 750 adet, Sinop'ta 67 bin 750adet olmak üzere toplam 200 bin adet fidan toprakla buluşturulacaktır. Bualanlara Karaçam, Sarıçam, Kızılçam, Kayın ve Akasya gibi türler yanındaormanlarımızdaki gelir getirici türlerden ceviz, badem, hünnap, kestane, üvez,kızılcık, ıhlamur, ahlat, alıç, kuşburnu vb. yaklaşık 40 türde fidan dikimiyapılacaktır. Dikilecek olan bu fidanları Orman Genel Müdürlüğü tarafındanoluşturulan gelegenefes.com adresinden sahiplenebilmektedir. 11 milyon fidandikimi etkinliğinde, dikilen fidan sayısı ile fidan diken kişilerinfotoğraflarının gelecegenefes.com sitesine yüklenerek Guinness Rekorlarkitabına aday olunacaktır. 11 Kasım'dan sonra da fidan dikimlerimiz devamedecek olup, yılsonuna kadar ayrıca 131 bin adet fidan dikimigerçekleştirilecektir. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü olarak 2019 yılındayıllık program gereği 2 milyon 500 bin fidan üretilmiş olup, bunun yaklaşık birmilyon 500 bin adedi bölge müdürlüğümüz içerisinde, geri kalan bir milyon adedidiğer bölge müdürlüklerimizde kullanılacaktır. Yine bin adet gibi cüzi birkısmı da ihraç edilerek, yurtdışına gönderilmiştir. Fidanlıklardakiçalışmalarımız, tohum çıkarma işi ile başlayıp, sahalara dikilecek fidan halinegelene kadar birçok aşamadan geçerek gerçekleştirilmektedir. Tohum çıkarmaünitemizde Kastamonu ormanlarından toplanan yıllık 400 ton kozalak işlemgörerek hem fidanlıklarımızda hem de doğal gençleştirme çalışmalarındakullanılacak 8 ton civarında tohum elde edilmektedir. Daday fidanlığımız 280dönüm üzerine kurulmuş olup, 2019 yılı programı gereği 52 farklı türden birmilyon fidan üretimi gerçekleştirilmiştir' diyerek fidan dikim törenine bütün halkıdavet etti.

Sönmezoğlu ayrıca; 11 Kasım günü dikim alanlarına gitmekisteyen vatandaşlar için Kuzeykent Meydanı'ndan ve Cumhuriyet Meydanı'ndanKastamonu Belediyesi tarafından halk otobüsü kaldırılacağını söyledi.

'ÖNEMLİKURUMLARIMIZDAN BİRİSİ BURADAKİ FİDANLIK'

Daday Fidanlık Şefliği'nde incelemelerde bulunan Vali YaşarKaradeniz; '11 Kasım'da 11 milyon fidan toprakla kavuşturulacak. Bugün bufidanların yetiştirildiği Orman Genel Müdürlüğü fidanlıklarından biri olanDaday Orman Fidanlığındayız. Sayın Bölge Müdürümüz buradaki çalışma arkadaşlarıfidanlıktaki fidan üretimi ile ilgili tohum elde etme, tohumun dikimehazırlanması ve dikim süreci, yetiştirilen fidanların buranda sökülerek dikimalanına gönderilmesi ile ilgili bilgilendirmelerde bulundular. Burası oldukçada geniş bir alan ve bir milyon fidan kapasitesi olan bir tesisteyiz. Butesiste bir milyon fidan üretiliyor, burada üretilen, yetiştirilen fidanlarihtiyacı olan yerlere de buradan gönderiliyor. Ülkemizin doğal güzelliğiningeliştirilmesi, iyileştirilmesine katkıda bulunan önemli kurumlarımızdan birisiburadaki fidanlık. Burada emeği geçen tüm arkadaşlarımıza, başta Orman BölgeMüdürümüz ve buradaki fidanlık şefimiz ile tüm görevli arkadaşlarımıza dagayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. 11 Kasım'da yapılacak olanetkinliğimize de tüm vatandaşlarımızı bekliyorum' ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme