100'üncü yıla dolu dolu kutlama

Cumhuriyetimizin 100'üncü Yılı kapsamında Kastamonu Valiliği Kent Müzesi ve Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi üç güne yayılan etkinlik takvimi ile destek vermeye hazırlanıyor.

TAKİP ET

Panel, sergi, kokteyl ve resepsiyon ile şekillen etkinlik takvimi Kastamonu'nun Cumhuriyete ve elbette Cumhuriyetin de Kastamonu'ya olan katkıları odağında olacak. Yapılacak etkinlikler sanatsal ve akademik karakter taşımanın yanında her bir Kastamonulunun da paydaş olup aynı zamanda gurur duyacağı bir nitelik taşıyor.
Cumhuriyetimizin 100'üncü Yılı kapsamında yapılacak kültür ve sanat faaliyetleri içinde Kastamonu Kent Müzesi ve Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi'nde bir dizi etkinlik gerçekleştirilecek. İlk etkinlik 27 Ekim Cuma günü önemli bir panel ile başlayacak. Finans danışmanı ve yazar Kastamonulu Salim Kadıbeşegil'in Cumhuriyetin izinde ailesini anlatacağı panel Cuma günü saat 14.00'da başlayacak. Kastamonu Ticaret Borsası'nın destekleriyle gerçekleşecek panelde Mustafa Kemal Atatürk'ün yurt dışına eğitim amaçlı gönderdiği az sayıdaki mühendisten biri olan yüksek ziraat mühendisi Seyfettin Kadıbeşegil ve Türkiye'nin yetiştirdiği en entelektüel kadınlardan olan sanatçı, yazar ve bir döneme damgasını vurmuş Oluşum Dergisi'nin yayıncısı Fahrünnisa Kadıbeşegil'in konuşulacağı panel çağdaş cumhuriyetin temellerinin nasıl atıldığını anlatacak.

VELİYE MARTI'NIN YORUM TASARIMLARI ZİYARETÇİLERİ İLE BULUŞACAK

Kastamonu Kent Müzesi koordinasyonunda yapılan etkinliklerin ikinci günü ise Kastamonu'nun somut olmayan kültürel miras öğlelerinden olan geleneksel yazmacılık kültürünün önemi interaktif ve çok yönlü bir sergi ile gözler önüne serilecek. Geleneksel Yazma sanatçısı ve araştırmacısı Veliye Martı'nın geliştirdiği koleksiyonu ve Kent Müzesi ve Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi yöneticisi Dr. Murat Karasalihoğlu'nun küratörlüğünde gerçekleşecek sergide 100 yaşını aşmış Kastamonu yazma örnekleri ve kalıpları ile sanatçı Veliye Martı'nın yorum tasarımları ziyaretçileri ile buluşacak. “Kastamonu Kadınının Yazmalı Tarihi / Hürriyet Yazmaları” adı verilen sergi daha çok Milli Mücadele yıllarında cephane taşıyan Kastamonu Kadınının simgesi haline gelen yazmalı çarlar ile yine geleneksel baskı tekniğinde yapılan Kastamonu kökenli asker mendilleri odağında olacak. Kastamonu'nun bu çok önemli halk sanatının tarihsel bağlamıyla anlatılacağı sergi geleneksel yazmacılık sanatına yeni bir bakış açısı getireceği görülüyor.

SERGİ 28 EKİM CUMARTESİ GÜNÜ SAAT 14.00'DA AÇILACAK

Veliye Martı'nın 30 yıllık mesleki deneyiminin sanata dönüştüğü “Kastamonu Kadınının Yazmalı Tarihi / Hürriyet Yazmaları” Sergisi 28 Ekim Cumartesi günü saat 14.00'da Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi Çok Amaçlı Salonu'nda açılacak. Sergiye devlet protokolünün yanı sıra başta İstanbul olmak üzere ülkenin birçok yerinden sanat camiasından birçok ismin katılması bekleniyor. Sergi açılışı sonrasında sanatçı ve küratörünün anlatımıyla gezilecek daha sonra ise bir kokteyl ile devam edecek.

Kastamonu Kent Müzesi ve Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi'nde yapılan 100'üncü Yıl etkinlikleri kapsamında 29 Ekim Cumartesi günü ise Devlet Resepsiyonuna ev sahipliği yapacak ve devletin cumhuriyet kutlamaları kentin kültür ve sanat damarının attığı yerde gerçekleştirilmiş olacak.

Özel Haber

Bakmadan Geçme