'100 bin metrekarelik alanda kentsel yenileme yapacağız'

BAKAN KURUM, MÜJDELERİ PEŞ PEŞE SIRALADI Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, incelemelerde bulunmak üzere dün ilimize geldi. Bakan Kurum, ilgili kurumlardan brifing aldıktan sonra, gerçekleştirdikleri toplantıda alınan kararları açıkladı. Kastamonu'da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, sözlerine başlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi anlayış çevresinde illerimizi ziyaret ediyoruz ve şehirlerimizin ihtiyaçlarını...

BAKANKURUM, MÜJDELERİ PEŞ PEŞE SIRALADI;


Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, incelemelerdebulunmak üzere dün ilimize geldi. Bakan Kurum, ilgili kurumlardan brifingaldıktan sonra, gerçekleştirdikleri toplantıda alınan kararları açıkladı.

Kastamonu'da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek,sözlerine başlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum; 'CumhurbaşkanlığıHükümet Sistemi anlayış çevresinde illerimizi ziyaret ediyoruz veşehirlerimizin ihtiyaçlarını tespit edip, bu ihtiyaçlar doğrultusunda kararlaralıyoruz. Bugün yaptığımız toplantı çerçevesinde Kastamonu ile ilgili bellikararlar aldık. Bu kadim şehrimizde, Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nı tümTürkiye'ye seslendirdiği Nasrullah Camiimiz var. Biz kentsel dönüşümü 2'yeayırdık. Birincisi tarihi meknsal dönüşüm, diğeri eski köhneleşmiş yerlerdekikentsel dönüşüm. Nasrullah Camii'nden, Kastamonu Kalesi'ne kadar olan alanda,Osmanlı Dönemi'nde, Selçuklu Dönemi'nde yapılmış, tarihi eserlerimizi günyüzüne çıkarmak, kentsel dönüşümü yapmak adına, yaklaşık 100 bin metrekarelikbir alanda bir kentsel yenileme projesi yapacağız. Bugün itibariyle bu projeyebaşlayacağız. Bölgede bulunan vatandaşlarımız içinde, yine Örencik'te TOKİ ilebirlikte 800 konut inşa edeceğiz. Yapacağımız bu rezerv konutlarına davatandaşlarımızın mağdur olmayacak şekilde taşınmaları ve daha modern, dahagüvenilir binalara taşınması suretiyle, tarihsel dönüşümü yaparak,Kastamonu'nun tarihini, kültürünü, turizmini ve kalkınmasını sağlayacak bu çokönemli projeyi çok yakın zamanda gerçekleştireceğiz. Bu projeye de bugünitibariyle belediyemizle, TOKİ ile, Altyapı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğümüzle,Bakanlığımızla bir bütün olarak projenin startını vermiş olacağız' dedi.

'MİLLETBAHÇESİ PROJEMİZİ 2019 YILINDA BAŞLATACAĞIZ'

Millet Kıraathanelerine değinen Kurum; 'KuzeykentMahallesi'nde Millet Bahçesi projemiz var. Yaklaşık 240 dönüm alan üzerinde,imalatı TOKİ tarafından gerçekleştirecek bir Millet Bahçesi'ni Kastamonu'yakazandırıyoruz. Bu Millet Bahçesi içerisinde yürüme yolları, bisiklet yolları,Millet Kıraathanesi ve Kastamonu vatandaşlarımızın ihtiyaç duyacağı tüm sosyalalanları barındıracak ve bu projeyi de 2019 yılında başlatacağız' ifadelerinikullandı.

'ATIKSUARITMA PROJESİ BU YIL İHALE EDİLECEK'

Kastamonu'nun atıksu arıtma probleminin olduğunu söyleyenKurum; 'İlbank Genel Müdürlüğümüzün ve Belediyemizin yürüttüğü bu projeyi 2019yılında ihale ediyoruz. Yaklaşık 16 milyon Euroluk bir proje ve Kastamonu'nunatıksu arıtma problemini çözecek bu proje, yaklaşık 100 milyon TL bedelle buyıl ihalesi gerçekleştirilecek. Aynı şekilde Kastamonu'da vahşi depolama sözkonusu. Bu vahşi depolamayı ortadan kaldıracak, düzenli depolama tesisiihalesini, bu ihale yaklaşık 12 milyon Euro, 72 milyon TL bedelle İlbank GenelMüdürlüğü ve Kastamonu Belediyesi işbirliği çerçevesinde ihalesigerçekleştirilecek. Şehir içi kanalizasyon, içme suyu, atıksu, yağmur suyuşebekeleri içinde belediyemize 10 milyon TL kaynak aktaracağız ve şehiriçindeki atıksu, yağmur suyu problemini de inşallah çözeceğiz' diye konuştu.

'2 SOKAK'TASOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA PROJELERİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ'

Açıklamalarına devam eden Bakan Kurum; 'Yavuz Selim veHepkebirler Mahallerinde Şamlıoğlu, Saylav Sokak'ta sokak sağlıklaştırmaprojeleri gerçekleştireceğiz. Bu proje içinde belediyemize maddi desteksağlayacağız. Bir kısmı hibe, bir kısmını belediyemizin karşılaması suretiyleyine hazır olan projemizi hemen başlatarak, Nasrullah Camii'nin etrafını yapmaksuretiyle buradaki turizm potansiyelini artırmayı hedefliyoruz. Tosya'da 55konut Cumhuriyet Mahallesi'nde, Hamas Mahallesi'nde kentsel dönüşümdekullanılmak üzere TOKİ tarafından yapılacak ve bu bölgeyi de yeşil alanyaparak, Tosya'nın dönüşümüne hız kazandıracağız. Çevreye ilçelerimizin çevreyeilişkin, altyapıya ilişkin, içme suyuna ilişkin ihtiyaçlarını konuştuk.Bazıların vidanjör talepleri oldu. Bazıların sokak sağlıklaştırma taleplerioldu. Biz bütün taleplerine karşın, hem maddi hem teknik destek vererek,ilçelerimizde merkezle birlikte kalkındırarak, Kastamonu'muzu bulunduğukonumdan daha iyi seviyelere çekmek için kararlarımızı aldık. Daha iyi birKastamonu, şehitlerimizin anısını yaşatmak, ecdadımızın bize bıraktığı anılarıyaşatmak için bu dönüşümleri yapıyoruz. Kastamonu'yu hak ettiği seviyeyeçıkarmak için var gücümüzle çalışırız. Bu projeleri de aynı azim ve kararlıklayapacağımızı ifade ediyorum' dedi.

'POŞETKULLANIMI YÜZDE 50 AZALDI'

Poşet uygulamasına hakkında da konuşan Bakan Kurum; 'Poşetuygulaması gelişmiş tüm ülkelerde ücretli. Avrupa ülkeleri ve tüm gelişmişülkelerde poşet için ücretli uygulama söz konusudur. 3'üncü dünya ülkesindedaha kullanımı azaltmak için poşetler ücretli. Yılda 30 ile 35 milyar poşettüketiyoruz. Poşetler denizde 400, doğa da 800 yılda doğaya karışabiliyor.Uygulamanın geçmesi çok elzemdi. Sosyal medyadaki eleştirileri dikkatealıyoruz. Yapılması gerekenleri de bakanlığımızın bünyesinde yapmayaçalışıyoruz. Ancak bu poşetlerin doğaya verdiği zarar, gelecek nesillerebırakacağımız ülkelerimiz, şehirlerimizdir. İlk 4-5 gündeki uygulamayla poşetkullanımı yüzde 50 azaldı. Bu uygulamanın devam etmesi gelecek nesiler veşehirlerimiz için önemli. Düzenli depolama sahalarından, atık su arıtmahizmetlerinden bahsediyoruz. Bunlar doğaya atılan çöplerden kaynaklıdır. SayınEmine Erdoğan hanımın himayelerinde bakanlık olarak sıfır atık projesiniyürütüyoruz. Sıfır atık projesi kapsamında biz çöp kamyonu ve çöp toplamakistemiyoruz. Çöpleri kaynağında ayrıştırarak, bertaraf etmek istiyoruz. Buproje tüm Türkiye'ye yayıldığı zaman yıllık 20 milyar liralık tasarrufsağlayacağız. 100 bin kişiye de doğrudan istihdam sağlayacağız. Aynı azim vekararlılıkla yürüyeceğiz. Vatandaşımızın gösterdiği duyarlılıktan ötürü teşekkürediyorum. Vatandaşlarımızın her zaman yanımızda. Milletvekillerimiz buuygulamayı meclisten geçirdi, onlara da teşekkür ediyorum. Ufak sorunlarolabilir ufak sorunları gidermek suretiyle uygulamayı devam ettireceğiz'şeklinde konuştu.

Bakan Kurum son olarak; 'Belediyemize sokak hayvanlarınınbarınması noktasında, proje geliştirmesini bildiriyoruz. Birçok belediyemizdeprojeler yürütüyor. Tarım ve Orman Bakanlığımız ve Adalet Bakanlığımız da projeyürütüyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak destek veriyoruz.Şehirlerimizde sokak hayvanlarının daha iyi bir ortamda yaşaması için buortamlar kısım kısım yapılıyor ve yapılmaya da devam edecektir' dedi.

Bakmadan Geçme