10 bin 730 işsiz var
EKONOMİK DURUMUMUZ SIKINTIDA Valiliğin koordinesinde dün Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KATSO) ilimizin ekonomik durumu, potansiyeli ile devam eden kamu ve özel sektör yatırımları ve istihdam konularını değerlendirmek amacıyla Ekonomi Toplantısı yapıldı. Toplantıda İş-Kur, KOSGEB, Defterdarlık tarafından ilimizin ekonomik durumları ile ilgili sunumlar yapıldı. KATSO'da düzenlenen toplantıya Vali Vekili Ünal Kılıçaslan, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof....
EKONOMİK DURUMUMUZ SIKINTIDA;
Valiliğin koordinesinde dün Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KATSO) ilimizin ekonomik durumu, potansiyeli ile devam eden kamu ve özel sektör yatırımları ve istihdam konularını değerlendirmek amacıyla Ekonomi Toplantısı yapıldı. Toplantıda İş-Kur, KOSGEB, Defterdarlık tarafından ilimizin ekonomik durumları ile ilgili sunumlar yapıldı.
KATSO'da düzenlenen toplantıya Vali Vekili Ünal Kılıçaslan, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Belediye Başkan Vekili Eşref Can, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Ahmet Namlı, İl Özel İdare Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, KATSO Başkanı Selçuk Arslan, İş-Kur Müdürü Dilek Şehnaz Aşıcı, KOSGEB Müdürü Nevzat Erol, Defterdar Vekili Ali Ateş, kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
'EKONOMİK AKTÖRLERİN GÖRÜŞLERİ BİZİM İÇİN DEĞERLİDİR'
Toplantıda açılış konuşmasını yapan Vali Vekili Ünal Kılıçaslan; 'Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım'ın talimatları doğrultusunda her ilin ekonomik sorunlarının yerelde takip edilmesi, bu sorunların kısa sürede çözülmesi ve önemlisi 2023 hedeflerine bir an önce ulaşmak üzere bir dizi ekonomik amaçlı toplantının illerimizde yapılması talimatları üzerine İçişleri Bakanlığı'nın Kasım 2016 tarihli genelgeleri üzerine, yılda 2 kez olmak üzere planlaması yapılan toplantıların ilkini 2017 yılında şimdi gerçekleştireceğiz. Toplantımızın amacı; Kastamonu'daki yatırımcının ve yatırımın önünü açarak üretim ve istihdamı artırtmanın dolayısıyla ülkemizin ve Kastamonu'nun refah düzeyini artırmak, bu toplantımızın önceliği olacaktır. Bu noktada ekonomik aktörlerin görüşleri bizim için değerlidir. Umarım Kastamonu'muza yarayacak güzel fikirler bizlere sunulur, bizde onları kayıt altına alır ve hem ilimizde hem de yukarıya da bildirmek suretiyle hükümetimiz tarafından değerlendirilir. Bu duygu ve düşüncelerle toplantının hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum' dedi.
'İŞE KATILIM ORANI YÜKSEK'
Kastamonu ekonomik durumu ile ilgili olarak ilk sunumu yapan İş-Kur Müdürü Dilek Şehnaz Aşıcı; 'Öncelikle istihdam noktasında ilin bir resmini çekmemiz gerekiyor. İlimizin nüfusunda bu sen 4 bin 312'lik bir artış görünüyor. Aynı dönemde üniversiteye baktığımızda 4 bin 370 öğrencimiz kayıt yaptırdığını görüyoruz. Bu istinaden 2 bin 287 öğrencinin de mezun olduğunu görüyoruz. Nüfusta üniversitenin ciddi bir payı var. Kastamonu çok ciddi manada köyden kente bir göç var. Ayrıca nüfus olarak yaşlanıyoruz. 2013 yılında Kastamonu'da iş gücüne katılım oranı yüzde 47,2; işsizlik oranı 6,2; istihdam oranın da yüzde 44,2 olduğunu görüyoruz. Kastamonu'nun yer aldığı bölgede TÜİK verilerine göre; 2015 yılı verilerinde işsizliğimizin düşük, işe katılım oranının yüksek olduğunu görüyoruz. Bölgemizde verilere göre 2016 yılında işsizlik oranın yüzde 7-8 oranında çıkacağını tahmin ediyorum' dedi.
'ÇALIŞANLARIMIZIN SAYISI 84 BİN 833 KİŞİDİR'
Sunumuna devam eden Aşıcı; 'Sosyal Güvenlik Kurumu'nun istatistiklerine baktığımızda ilimizde işçi istihdam eden iş yeri sayımızın 7 bin 209 olduğunu görüyoruz. Bu işletmelerimizin yüzde 87'si küçük işletme. Zorunlu sigortalı olan yaklaşık 47 bin çalışanımızın yüzde 35'i bu iş yerlerinde çalışmaktadır. Tüm ilde çalışanlarımızın sayısı 84 bin 833 kişidir. Hizmet sektöründe fazlasıyla iş yerimiz olduğunu, devamında toptan ve ticaret ile inşaat sektörünün takip ettiğini görüyoruz. İlimizde rekabetin yüksek olduğu sektör orman sektörü' diyerek bilgi verdi.
'10 BİN 730 İŞSİZİMİZ VAR'
İş-Kur olarak çalışmaları hakkında bilgi veren Aşıcı; 'Geçen yıl bizim kurumumuza 13 bin 228 kişi iş müracaat etti. İşverenlerimizden 8 bin 797 açık iş talebi aldık. Buna karşın 3 bin 519 kişiyi işe yerleştirdik. İlimizde bazı meslekler yok olmaya yüz tutmuş durumda. Bize iş aramaya gelenlerin çoğunun mesleği yok. Biz onlara mesleki eğitimlerde veriyoruz. Genellikle kadın ağırlıklı olan bu eğitimlerimize 505 kişi katıldı. Ayrıca işbaşı programı düzenliyoruz. Buna da 997 kişi katıldı. Toplum yararına programlarımıza da bin 450 kişinin katıldığını görüyoruz. 10 bin 730 işsizimiz var. İşsizlerimize baktığımızda 20'li yaş grubunda gençlerimizin ağırlıklı olduğunu, ilköğretim mezunu ağırlıklı olduğunu ve meslek olarak herhangi bir niteliğe sahip olmayan gençlerimiz olduğunu görüyoruz. İş arayanlarımızın yüzde 70'inin daha önceden iş deneyimi var. İşverenlerimiz kalifiyeli eleman bulamamaktan şikayet ediyor. İş arayanlar düşük ücret, fazla iş yaptırma ve ek mesaiden yakınıyorlar' şeklinde konuştu.
'MERKEZİ YÖNETİM 1 MİLYAR 748 MİLYON 26 BİN TL AÇIK VERMİŞTİR'
Defterdar Vekili Ali Ateş'te kurumunun çalışmaları hakkında bilgi vererek; 'İlimizde merkezi bütçe gelirlerimiz 2015 yılında 536 milyon 696 TL'dir. 2016 yılında bu oran yüzde 17'lik bir artışla, 629 milyon 906 bin TL'ye yükselmiştir. 2015 yılında bütçe giderlerimiz 2 milyar 482 milyon 628 bin iken, 2016 yılında giderlerimiz yüzde 4 azalarak 2 milyar 377 milyon 932 bin TL'ye düşmüştür. Kastamonu ilimizde merkezi yönetim bütçe gelirlerinin merkezi yönetim giderlerini karşılama oranı 2016 yılında yüzde 26,49 olarak gerçekleşmiştir. İlimiz Türkiye Genelinde geliri giderini karşılayan iller sıralamasında 60'ıncı sırada yer almaktadır. İlimizde 2016 yılında merkezi yönetim 1 milyar 748 milyon 26 bin TL açık vermiştir. Halk arasında Torba yasa olarak bilinen 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin kanun yürürlüğe girmiştir. Bu kanun kapsamında Kastamonu ilinde 118 milyon 263 bin 586 TL alacak yapılandırılmış olup, 1'inci taksit itibariyle 11 milyon 16 bin 194 TL tahsil edilmiş, tahsilat oranı yüzde 9,31 olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan BKK ile Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi oranlarında indirim yapılarak; buzdolabı, çamaşır makinesi, klima, termosifon, elektrikli süpürge ve bazı küçük ev aletlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi, 30 Nisan 2017 tarihine kadar yüzde 6,7 den yüzde 0'a düşürülmüştür. Yatlar ve diğer eğlence ve spor teknelerinden yüzde 8 oranında alınmakta olan Özel Tüketim Vergisi oranı 30 Nisan 2017 tarihine kadar yüzde 6,7 den yüzde 0'a düşürülmüştür. Bazı ahşap ve plastik mobilyalar, koltuklar ve büro mobilyalarına uygulanan Katma Değer Vergisi oranı 30 Nisan2017 tarihine kadar yüzde 18 den yüzde 8'e düşürülmüştür. Yapılan düzenleme ile ekonomik hayatın daha da canlandırılması amaçlanmıştır' dedi.
DEFTERDARLIĞIN SAHİP OLDUKLARI
Defterdarlık hakkında bilgi vermeye devam eden Ateş; 'Kastamonu ili Milli Emlak iş ve işlemlerimiz ise, merkezde Defterdarlığımız Milli Emlak Müdürlüğü, 19 ilçede ise Malmüdürlükleri Milli Emlak Servis Şeflikleri tarafından yürütülmektedir. Kastamonu İlinin toplam yüz ölçümü 13 bin 108 km2 olup, bunun 10 bin 52 km2 Hazineye aittir. İl genelinde Hazinenin Özel Mülkiyetinde 55 bin 941 adet, Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altında 655 adet ve ilişikli 258 adet olmak üzere toplam 56 bin 854 adet taşınmaz bulunmaktadır. Söz konusu taşınmazların 12 bin 911 adedi kamu kurum ve kuruluşlarına tahsisli olup, çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. İlimiz genelinde Hazineye ait Tarım Arazileri kapsamında 3 milyon 316 bin 498,08m2'lik 365 taşınmaza 470 adet başvuru yapılmıştır. Bu taşınmazlardan 112 adedi merkez ilçede olup, 2016 yılında Merkez İlçede Hazineye ait Tarım Arazileri geliri yaklaşık 520 bin TL'dir. Ayrıca 6292 sayılı Kanunun 6. maddesi kapsamında (2/B) 6 milyon 295 bin 892m2 toplam 2 bin 39 adet taşınmaz olup, bu kapsamda elde edilen satış geliri 10 milyon 223 bin 285 lira 91 kuruştur. İlimiz genelinde Yatırım Teşvik Programı kapsamında 6 adet taşınmaz talep edilmiş olup, bunlardan 2'sinin yatırım işlemi tamamlanmış, geri kalan 4 taşınmazın ise işlemleri devam etmektedir. Defterdarlık olarak çalışmalarımız, bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da bütün gayretimizle devam edecektir' ifadeleri ile bilgi verdi.
SADECE 4 ARGE PROJESİ VERİLDİ
KOSGEB Müdürü Nevzat Erol'da kurumu hakkında bilgi vererek; 'Kastamonu'da 2011 yılında faaliyetlerimizi yapmaya başladık. KOBİ destekleri ile ilgili ilimizde 5 bin 193 kişi başvuru yapmıştır. ARGE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programımız var. Burada yeni ürün üreten ya da katkı sağlayan işletmelere destek sağlayan bir katkı programı. Numune elde etmede bir başarı sağlanırsa, o ürünü endüstriyel ürüne dönüştürme manasında katkı sağlıyoruz. Yüzde 75 destekleme oranıyla toplamda 450 bin TL makine teçhizatı, ham madde giderleri sağlanıyor. Bunun 300 bin TL'si geri ödemeli. Personel giderleri ve başlangıç sermayesi dediğimiz 20 bin TL'yi yüzde yüz şeklinde veriyoruz. Makine teçhizatı yerli olursa yüzde 15 daha destek veriyoruz. İlimizde 2011 yılından itibaren bugüne kadar maalesef alabildiğimiz 4 tane ARGE projesi var. Bunlardan 3 tanesi üretime dönüştü. Burada yaklaşık 600 bin TL'lik destek sağlandı' dedi.
273 İŞLETMEYE 2 MİLYON DESTEK
Küçük işletmelerinin bir araya gelmesi için planlanan destek projelerine de değinen Erol; 'Bölgemizde desteğin üst limiti 1 milyon TL. Destekleme oranı yüzde 60. 12 ay süreyle 5 işletme bir araya gelerek KOSGEB'e başvurabilir. Maalesef ilimizde ortak olmama bir kanı var. Sadece Tosya'da 1 ortaklık oldu. KOBİGEL destek programı 2016 yılı içerisinde kurgulandı. 4 defa çağrıya çıkarıldı. Burada bireysel olarak işletmelerimizin kendi sorunları ile ilgili üretecekleri projeleri çağrı esaslı olarak destekliyoruz. Desteğin üst limiti 1 milyon TL. İşletmelerimizin proje üretmelerini bekliyoruz. Yüzde 80 destek oranımız var. 15 firma bu programdan destek almaya hak kazandı. 5 tanesi desteği talep etti. Yaklaşık7 milyon TL'lik destek taahhüttü oluşturuldu. Genel destek programlarında da 2016 yılında 80 işletme faydalandı. Yaklaşık 450 bin TL'lik destek aldılar. Toplamda 273 işletmemiz, 2 milyon 300 bin civarında bir destek aldı. Girişimcilik destek programında erkekler için yüzde 70 oranında, kadınları için yüzde 90 destek sağlıyoruz. Eğitimlerimizden 2 bin 519 kişi mezun oldu. Girişimcilik kapsamında ilimizde 290 tane yeni işletme kuruldu. Toplamda ödenen 3 milyon 862 bin TL'lik ödenen bir desteğimiz var. 8 milyon 772 bin TL'lik de bir taahhüt var' diyerek diğer çalışmalarından bahsetti.
Akabinde Vali Vekili Ünal Kılıçaslan, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Belediye Başkan Vekili Eşref Can, katılımcıların sorularını cevaplayarak istişarelerde bulundular.