1 yılda, 436 bin kişi konakladı
Kastamonu Turizm ve Otelciler Derneği Başkanı Mustafa Gün ve Turizm ve Otelciler Derneği Başkan Yardımcısı Cem Dilimel 2016 yılında turizmde yaşanan gelişmeleri anlatmak için Gün Otel'de basın mensupları ile bir araya geldi. Turizm Bakanlığı'yla koordineli olunması gerektiğini belirten Gün 'İstekler ve çabalar dile getirebilir. Sadece bir dernek çalışmasıyla bunların başarılabilmesi mümkün değildir. Derneğin haricinde belediye,...
Kastamonu Turizm ve Otelciler Derneği Başkanı Mustafa Gün ve Turizm ve Otelciler Derneği Başkan Yardımcısı Cem Dilimel 2016 yılında turizmde yaşanan gelişmeleri anlatmak için Gün Otel'de basın mensupları ile bir araya geldi.
Turizm Bakanlığı'yla koordineli olunması gerektiğini belirten Gün; 'İstekler ve çabalar dile getirebilir. Sadece bir dernek çalışmasıyla bunların başarılabilmesi mümkün değildir. Derneğin haricinde belediye, ticaret odası, turizm müdürlüğü, esnaf birlikleri, üniversite, basın, MÜSİAD, siyaset ve siyasetin vekilleri hep birlikte olmalı ve tek ses çıkarmalı diye düşünüyorum' dedi.
'BİR İŞ YAPILACAKSA İSTİŞARE YOLU İLE YAPILMALI'
Üç sene önce ne isek hala aynı yerde olduğumuzu söyleyen Gün; 'Bu şekilde bir yere varamayacağımızı düşünüyorum. Bir toplantı veya turizm ile ilgili bir olay olduğu zaman sadece belirli bir kesimdeki insanların değil, bütün otelcilerin bütün derneklerin, bütün sivil toplum örgütlerinin ve bu konuda emek sarf eden, heyecanlanan ve çalışmak isteyen herkesin davet edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kastamonu'da bir iş yapılacaksa istişare yolu ile yapılması daha iyi olur diye düşünüyorum. Biz standartları bozalım, diğer illerin, diğer belediyelerinin, diğer turizm acentelerinin girdiği gibi bizde kendimize bir stant yapalım dedik. Her sene tamam denildi. Seneye bunu böyle yapalım bu sene artık yetişmez önümüzdeki seneye hazırlık yapmamız lazım yeri bu seneden tutmamız denildi ve hiçbir sene böyle bir şey olmadı. Kastamonu'da turizm açısından çok farklı adımlar atılabileceğini düşünüyorum. Örneğin bir toplantıya gidiyoruz, toplantıda şartlar belli, oluşum belli, gelecek belli gidecek belli, bunu böyle yaptık, şu şöyle oldu, tamam mı tamam veya değil mi değil, sadece dediklerini onaylatmaya çalışıyorlar, hiçbir şekilde fikir alışverişi yok. Biz bunları her zaman söylüyoruz. Biz bu tabuları yıkıp, ön plana çıkarılması gereken yeni fikirlerin olması gerektiğini düşünüyoruz' diye konuştu.
'20 YILDIR AYNI ŞEYLERİNDEN PEŞİNDEN GİDİYORUZ '
EMITT Turizm Fuarı'na katılımın azlığına dikkat çeken Gün; 'Fuara kimse çağrılmadı, bir tane otelci çağırılmadı. Sadece turizm belgeli otelciler çağırıldı. Onun haricinde dernek yoktu. KUZKA (Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı) bile yoktu. Kısacası bu durum 'Özür dileriz bir yanlışlık olmuş' diye geçiştirilebilecek bir olay değil. Davet edilmeyen bir yere kimse gitmez. Davet edilenlerin içindekilerin de fikirleri alınmıyor onay mercii kullanılıyor. Buradaki insanların hiçbiri onay merci değil, buraya çağırılan insanların her biri ticaretle uğraşan, sermaye sahibi, kafa yapısı olarak turizmle uğraşan insanlardır. Kastamonu'da benim bu işlere ilgimin azalmasının sebebi değişim ruhunu yakalayamamasından kaynaklandığını düşünüyorum. Biz hala değişimin ne olduğunu bilmiyoruz. Bir sene bir şeyi yapmışız, 20 sene aynı şeyin peşinden gitmişiz. Bu devirde yılda 5 defa konsept değişiyor ama biz daha aynı konseptteyiz' ifadelerini kullandı.
'BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE OLMALIYIZ'
Kastamonu turizmin gelişmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Gün; 'Bu söylediklerim sadece benim yapabileceğim şeyler değil Turizm Bakanlığı'yla koordineye geçilebilir. İstekler ve çabalar dile getirebilir. Sadece bir dernek çalışmasıyla bunların başarılabilmesi mümkün değildir. Derneğin haricinde belediye, ticaret odası, turizm müdürlüğü, esnaf birlikleri, üniversite, basın, MÜSİAD, siyaset ve siyasetin vekilleri hep birlikte olmalı ve tek ses çıkarmalı diye düşünüyorum. Bu işler ite kaka bir Kastamonu birliği dayanışması değil de daha çok gönülden, sorumlulukla, şevkle ve neşeyle olmalıdır. Kastamonu'da turizm bir yerlere geldi mi? Çok güzel güzel yerlere geldi. Önümüzdeki dönem bir yerlere gidecek mi? Çok güzel yerlere gidecek. Biz istiyoruz ki bu durum hızlı olsun. Bunun için Turizm Bakanlığı'nın kapısını aşındırmamız gereklidir. Kastamonu'nun turizm yatırımı açısından bir Antalya veya Nevşehir kadar olmasa bile turizm yatırımları teşviklerinden yararlanası için gerekli girişimlerin sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Kastamonu Kent Konseyi'nde turizm komitesi kuracağız. Kastamonu'da benim yapmak istediğim Kastamonu'ya özel helva günleri yapabiliriz. Geleneksel pastırma günleri gibi birçok etkinlik yapabiliriz. Vekillerimizle birlikte bu işi hep beraber çözebiliriz diye düşünüyorum. Mümkün olduğunca birlik beraberlik içinde olmamız şarttır' şeklinde konuştu.
'KASTAMONU HALKI DOĞUŞTAN TURİZMCİDİR'
Kastamonu'nun yatırım açısından ilerleyeceğine umutlu olduklarını dile getiren Turizm ve Otelciler Derneği Başkan Yardımcısı Cem Dilimel; 'Yaşanılan 15 Temmuz gibi adını bile hatırlamak istemediğimiz günden dolaylı herkes tatil planlarını tamamen iptal etti. Önümüzdeki günlerde Ilgaz Tüneli'nin açılması ile beraber çok misafirler alıp 2017 yazına da turizmde çok değişik yüzler, kaliteli misafirlerle ile doygunluk noktasına ulaşmış misafirler ile geleceğimizin umudu içeresindeyim. 2016 yılında yaşanan olaylar turizmi büyük bir sekteye uğrattı. Kastamonu olarak çok büyük bir yara almadık. Bu demek oluyor ki 2015 yılında konaklama sayısı toplam 407 bin iken bunlardan yabancı turist sayısı 7 bin 288 bin kişi konaklama yaptı. 2016 yılında ise 436 bin kişi Kastamonu'da konaklama yaptı. 2017 ilk çeyreğinde Türkiye turizmi hala nerede olduğunu tartışır durumda ve ümitlerini yitirmemek için ayakta duruyorlar. Biz hala Kastamonu'da turizm konuşabiliyoruz ve önümüzdeki günlerde neler yapacağımızı hazırlamaya çalışıyoruz. Kastamonu halkı doğuştan turizmcidir' ifadelerini kullandı.
'KASTAMONU İÇİN ÇALIŞIYORUZ'
Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı ile birlikte hazırladıkları projeye değinen Dilimel; 'Türkiye'de on yedi olan Kastamonu'da iki tane Atatürk ve İstiklal Yolu yani Kurtuluş Yolu olarak geç bir tanesi de Küre'den başlayıp Bartın üzerinden devam eden Küre Dağları Kültür Rotasına bir tanesini daha eklemeyi çok istiyoruz. Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı ile ortak hazırladığımız proje ile eşsiz çalışmamızı bitirip Bakanlığa sunmak için çalışmalarımızı başlattık. Bunu da Şeyh Şaban-ı Veli huzur, birlik ve aydınlanma kültür rotası olacak. Kastamonu'muza gelen herkes doğa ve kültürünü görmek istediği kadar inancını, tarihi mekanlarını ve evliyalarınızda görmek istiyordu. Bunun için de herkesin her türlü turizm hareketini yapabileceği birlik ve beraberlik içinde inanç turizm yer alması gerektiğini biliyoruz. Sivil Toplum Örgütleri Proje yarışmasında Şeyh Şaban-ı Veli 'Huzur, Birlik ve Aydınlanma Rotası' ile yarışmaya girip büyük bir onursal ödül alacağını yerel başkanlar tarafından şahsıma söylendi. Bunun için ayrı sevinçliyiz' diyerek sözlerine son verdi.