'Akvaryum Hobisinin' Püf Noktalarını Anlattı
Kastamonu'da bir evcil hayvan dükkânı işleten Ada Pet Shop iş yeri sahibi Can Demir, evde balık beslemek isteyenler için dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı.
Kastamonu’da bir evcil hayvan dükkânı işleten Ada Pet Shop iş yeri sahibi Can Demir, evde balık beslemek isteyenler için dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı.
Can Demir, özellikle çocuklu ailelerin balık beslemeyi tercih ettiğini belirterek, balık bakımının diğer evcil hayvanlara göre daha kolay olduğunu söyledi.
Balık türleri hakkında konuşan Demir; “Genelde çocuklu ailelerin çok istediği bir hayvandır balık. Kuşlara ve diğer hayvanlara göre bakımı çok daha kolaydır. Bakımı kolay olduğu içinde en çok tercih edilen evcil hayvan balıktır. Balık bakımını vatandaşlar genelde Japon balığı alarak evde fanus ile besliyorlar. Ama daha sonra yeterli ekipmanların sağlanması ile akvaryuma geçiş yapılıp daha çeşitli balıkları beslemeye başlıyorlar” dedi.
‘Daha Büyük Fanus Kullanılarak Su Kalitesi De Daha Stabil Tutulabilir’
Fanus seçimine dikkat çeken Can Demir; “Büyük şehirlerde olduğu gibi bizde de çok ciklet türü veyahut bakımı zor olan daha pahalı olan balıklar değil de Japon balığı ve bakımı kolay olan tedra türleri ve çöp çupaduz gibi yardımcı balık türleri tercih ediliyor Kastamonu’da. Fanusta balık beslemek isteyenlerin bazı detaylara dikkat etmesi gerekir. Fanus boyutu, malzemesi, şekli ve aksesuarları bu konuda dikkat edilmesi gereken başlıca detaylardır. Fanusta balık beslemek isteyenler fanus seçiminde dikkatli olmalılar. Fanusta bulunan her balığın en az 3 ila 5 litrelik bir alana sahip olması gerekir. Balıkların daha rahat yüzebilmesi ve hareket edebilmesi için de fanus büyüklüğünün oldukça önemli olduğu söylenebilir. Balık türü ve sayısı da fanus seçilirken dikkat edilmesi gereken etkenlerdir. Balıkların yeni yaşam ortamlarında daha rahat etmeleri için daha büyük fanuslar satın alınmalıdır. Daha büyük fanus kullanılarak su kalitesi de daha stabil tutulabilir. Fanusun malzemesi cam veya plastik olabilir. Cam fanuslar hem daha estetik görünür hem de şeffaflığı daha iyidir. Ancak kırılgan olmaları dezavantaj olarak görülür. Bu yapılarından dolayı son derece dikkatli olunması gerekir. Plastik fanuslar ise çok daha dayanıklıdır. Bu nedenle daha rahat taşınabilir. Dezavantajı ise zamanla çizilme ve matlaşma yaşanabiliyor olmasıdır. Bu durumlar göz önünde bulundurularak bir fanus seçimi yapılmalıdır” ifadelerine yer verdi.
‘Doğrusu 2 Günde Bir Yem Verilmesidir’
Evde balık beslenmesi ile ilgili konuşan Can Demir; “Balıklarda en doğru bakım haftada bir yarısından az bir suyun değişimi. Öncelikle en önemli konulardan birisi yemin az atılması. Çünkü genelde balık sahipleri fazla yemden dolayı hayvanlarının ölümüne neden olmaktadır. En mantıklısı ve doğrusu 2 günde bir yem verilmesidir. Çok az miktarda 5-10 saniyede yiyebilecekleri bir yem atmak. Onun dışında suya herhangi bir kimyasal karışması, çeşme suyu kullanılması bu gibi sıkıntılı durumlarda üstesinden gelinirse kolaylıkla balık bakılabilir. Ve uzun yıllar yaşatılabilir” dedi.
‘Balığı Elle Tutmak Onu Strese Sokup Kolayca Hastalanmasına Neden Olur’
Fanus ya da akvaryum balıklarının suları hakkında konuşan Demir; “Çeşme suyundaki klor ve ağır metaller balıkların mukozasına büyük zarar verdiği için epey bir bağışıklığı düşürmekte ve balığı öldürmektedir. Suyun ısısı ise balık türüne göre değişen bir şey. Çünkü her balığın habitatında yaşadığı suyun sıcaklığı, hava koşullarıyla değiştiği için biz ısıtıcı adı verilen ekipmanlarla balıkların bu doğal yaşam alanını taklit ederek istenilen sıcaklığı ve su değerini bir şekilde onlara sağlamaya çalışıyoruz. Balığı elle tutmak onu strese sokup kolayca hastalanmasına neden olur. Elle tutulmasını ben kesinlikle tavsiye etmiyorum” ifadelerini kullandı.
‘Hayvanların Olduğu Bir Evde Balık Beslenmesi Pek Doğru Değil’
Başka hayvanların olduğu bir evde balık beslenmenin zorluklarına dikkat çeken Ada Pet Shop İş Yeri sahibi Can Demir; “Çocuklu ailelerin balıklara evde ulaşamamaları için evde akvaryum ve fanuslarını yüksek ve güvenli yerlere koymalarını tavsiye ediyorum. Evde hayvan besleyenlere kesinlikle tavsiyem fazla dikkatli olmaları. Bir kedi sahibi olarak daha önce bende akvaryum denedim. Fakat kedimin akvaryumun içine girmeye çalışması yüzünden akvaryum hobisine devam edemedim. Ondan dolayı kedi ve diğer hayvanların olduğu bir evde balık beslenmesi pek doğru değil. Hem öbür hayvan için bir fiziki zarara yol açar. Hem de akvaryumdaki balıklar için epey ölüme neden olabilecek bir sonuca sebebiyet verebilir” şeklinde konuştu.