Akıllı Mercek İle Net Görüş Mümkün

Özel Nefes Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İrfan Akaray akıllı mercekler ile net görüşün mümkün olduğunu belirtti.

İleri yaşlarda görme azlığın en sık nedenin katarakt olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İrfan Akaray; “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de ileri yaşlarda görme azlığın en sık nedeni kataraktır. Katarakt doğuştan var olan saydam merceğimizin matlaşması ve saydamlığını yitirmesidir. Kataraktın birçok nedeni bulunmaktadır. Özellikle şeker hastaları ve diğer sistemik hastalıklar ile kullandığımız bazı ilaçlar katarakt gelişimini hızlandırmaktadır. Aynı zamanda güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak veya göze darbe alınması katarakt gelişimini hızlandırmaktadır. Kataraktın tek tedavisi cerrahidir. İlaçla veya gözlükle katarakt tedavi edilmez ve durdurulmaz. Katarakt ameliyatı genelde uyuşturucu damla ile 10-15 dk. gibi kısa süren bir cerrahidir. Ancak panik atağı olanlar, mental olarak sağlıklı olmayanlar, ameliyattan çok korkan kişilere genel anestezi ile ameliyat olabilmektedir. Hastanede kalmaya gerek yoktur. Ameliyattan 2 saat sonra taburcu olacaksınız. Katarakt ameliyatında normal mercekler(monofokal) ve akıllı mercekler(multifokal) kullanmaktayız. Akıllı mercekler ile kişi uzak-orta-yakın mesafeyi gözlüksüz olarak net görmeyi sağlayacaktır. Aynı zamanda kişi hayatında bir daha katarakt ameliyatı olmayacaktır ”ifadelerini kullandı.

‘Kalitesi Tescillenmiş Normal Mercekler İle Kataraktın Tedavisi Mümkündür’

Gözün arkasındaki damar bozuklukları, sarı nokta hastaları ve göz tansiyonu olan hastalara normal mercek öneren Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İrfan Akaray; “Bu sorunun cevabı uzman göz hekiminin muayenesi ve yapacağı bazı tetkikler sonucunda ancak öğrenebilirsiniz. Özellikle 40 yaşını doldurmuş kişiler veya gözü lazer ile çizime uygun olmayan kişilerin gözlükten kurtulmasının tek yolu akıllı mercektir. Toric multifokal mercek ile gözlük veya kontaktılı lensten kurtulabilirsiniz. Şeker (diyabet) hastalığı, gözün arkasındaki damar bozuklukları, sarı nokta hastaları ve göz tansiyonu olan hastalara normal mercek öneririm. Çünkü bu hastalara ilerde göz içi enjeksiyon ve lazer olma ihtimali olduğundan bu işlemler merceğe zarar verir ve görme kalitesini ciddi şekilde bozmaktadır. Kesinlikle bu insanlar akıllı mercekten uzak durmalıdır, hastaların hem sağlığı hem parası heba olabilmektedir. Özellikle bu hastalar kaliteli, dünya sağlık örgütü tarafından onaylanan ve kalitesi tescillenmiş normal mercekler ile kataraktın tedavisi mümkündür” dedi. 
 

Bakmadan Geçme