• Haberler
  • Genel
  • Ahşabın Başkenti'nde, 9'uncu Ahşap Fuarı başladı

Ahşabın Başkenti'nde, 9'uncu Ahşap Fuarı başladı

Kastamonu Ahşap Fuarı'nın 9'uncusu dün Kuzeykent Pazar Yeri'nde görkemli bir törenle açıldı. 5 gün boyunca sürecek olan Ahşap Fuarı'nın açılış törenine Vali Yaşar Karadeniz, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, Belediye Başkan Yardımcısı Nuray Çolak, Türkiye Ağaç İşleri Genel Başkanı Ali Rıza Ercan, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 'BİR SONRAKİ...


Kastamonu Ahşap Fuarı’nın 9’uncusu dün Kuzeykent Pazar Yeri’nde görkemli bir törenle açıldı.

5 gün boyunca sürecek olan Ahşap Fuarı’nın açılış törenine Vali Yaşar Karadeniz, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, Belediye Başkan Yardımcısı Nuray Çolak, Türkiye Ağaç İşleri Genel Başkanı Ali Rıza Ercan, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“BİR SONRAKİ YIL DAHA İYİSİNİ YAPMAK İÇİN GAYRET SARF ETMELİYİZ”

Fuarın açılış konuşmasının gerçekleştiren KESOB Başkanı Dursun Ergin; “Orman varlığı, doğası ve kültürü ile tüm Türkiye'nin gözbebeği konumunda olan Kastamonu'muzda bu fuarı bir paydaş olarak düzenlemekten Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği adına büyük mutluluk duymaktayım. Ahşap kültürü yüzyıllardır ilimizde büyük önem arz etmektedir. Gerek oymacılık gerek işlemecilik gerekse mobilya imalatı ile Kastamonu'muzu ahşabın başkenti yapan tüm ustalarımıza saygı ve minnetlerimi sunuyor vefat edenlere Allah'tan rahmet diliyorum.  Son on yılda ahşap ve mobilya sektöründeki büyümemiz ile bu devamlılığı sürdüreceğimize inancım tamdır fakat bugüne kadar bu alanda yapılmış çalışmaları takdirle karşılamakla birlikte bu köklü kültürün tanıtımı ve devamlılığı için yapılması gereken daha çok şey olduğunu düşünüyorum. Özellikle ahşap sektörünün hızla gelişmesi için bu sektörün temsilcilerinin işlerini sahiplenmesi ve şehrin dinamiklerini hareketlendirmek için gerekli gayreti göstermeleri gerekmektedir. Sizler sahipleneceksiniz ki sizleri temsil edenler sektörü daha ileriye taşıma gayreti içine girecekler. Bu gayret bürokrasiyi, siyaseti ve şehrin bütün dinamiklerini harekete geçirecektir. Yani ahşap sektörünün değerli üyeleri her şey sizlerle başlıyor sizlerle bitiyor. Bugün açılışını yaptığımız dokuzuncu ahşap fuarına kısa sürede hazırlanarak katılan tüm esnaflarımıza teşekkür ediyorum. Bu fuarın her sene büyük bir katılım ile devam etmesini sağlamalıyız. Her fuardan dersler çıkarıp bir sonraki yıl daha iyisini yapmak için gayret sarf etmeliyiz. Geçen yıldan çalışmalarının başlatıldığı üzere önümüzdeki yıl için fuara Türkiye'de bu sektörle ilgilenenlerin daha çok katılım sağlamaları için gerekli çalışmalara fuar bitiminden itibaren başlamamız gerekmektedir. İl dışından katılan sektörle ilgilenenlerin katılımlarının artmasıyla fuardaki başarımızın da artacağına inanıyorum. Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak bizim üzerimize düşünleri yapacağımızın ve sizlerin yanınızda olacağımızın bilinmesini isterim” dedi.

“KASTAMONU’MUZ, AHŞABIN BAŞKENTİ DURUMUNDADIR”

Kastamonu'nun tanıtımı açısından oldukça önemli bir haftayı geride bıraktığımızı vurgulayan Belediye Başkan Yardımcısı Nuray Çolak; “İstanbul'da düzenlenen Kastamonu Tanıtım Günleri, Ankara'da düzenlenen Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi ve hafta sonunda şehrimizde ilkini düzenlediğimiz Kastamonu Gastronomi Festivali'nde şehri şehir yapan değerlerimizi tanıttık. Bugün de yüzde 67'si orman olan, ahşaba sanat katan ellerin var olduğu Kastamonu’muzda 9’ncu Kastamonu Ahşap Fuarı'nı gerçekleştiriyoruz. Ülkemizin en zengin orman varlığına sahip olan Kastamonu’muz, ahşabın ve ormancılığında başkenti durumundadır. Tüm Dünya'da olduğu gibi ülkemizde de plastikten bir kaçış var. Bu doğrultuda ahşap ürünlerin değeri her geçen gün daha da artmaktadır. Ahşap Kastamonu'nun özüdür, ahşaba ruh katan şehirde yaşıyoruz. Burada ahşaba yapılan yatırım asla boş yatırım olmaz. Şehrimizde ahşap mamul, yarı mamul ve mobilya üretimi noktasında önemli firmalarımız var. Bu alanda dünya ile yarışan firmaları bünyemizde barındırıyoruz. Yine alın terini ahşaba dökerek birbirinden güzel orman ve sanat eserleri yapan küçük atölyeler de dev eserler ortaya çıkan ustalarımızı da şehrimizin hazineleri olarak görüyoruz. Ortak akıl ile tüm değerlerimizi, olduğu gibi ahşabımızın marka değerini bulunduğu noktadan daha da yukarıya taşıyabileceğimizi de düşünüyorum. Bu noktada da her türlü projeye açık olduğumuzun bilinmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“AHŞAP KUCAKLAYICIDIR”

Türkiye Ağaç İşleri Genel Başkanı Ali Rıza Ercan, ahşap sanatının Peygamber sanatı olduğunu söyleyerek; “Hazreti Nuh’tan başlar, Habibi Mevla ile devam eden ve bugünümüze kadar Ahi Evra’nın çırakları olan bizim esnaf sanatkarımızın Ahşapla ilgili olan sanatkar kardeşlerimizin, büyüklerimizin yoğun emekleriyle günümüze gelmiş bir sanattır. Hazreti Nuh gemisini ahşaptan yapmıştır. Habibi Necar ahşaba hayat vermiştir, can vermiştir. Bizde bugün burada Kastamonu’da biraz önce değerli kardeşlerimizin ifade ettiği gibi bir fidanda bir ormanın oluştuğu bölgede yaşamayı mutluluğunu, kıvancını sizlerle paylaşırken aynı zamanda ahşaba da şekil vermek, onu insanların kullanıma sunmak konusunda elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Beşikten mezara kadar ahşap var hayatımızda. Tabutumuzda ahşaptan, beşiğimizde ahşaptan. Ahşapsız bir hayatı düşünmek bana göre mümkün değil gibi geliyor. Bazı teknolojik gelişmelerden dolayı plastikten yapılan camlar kapılar ahşap ürünleri kadar asla sıcak olamaz. Ahşap kucaklayıcıdır. Ahşap okşayıcıdır. Ahşap sevecendir. Ahşabın kendine has özellikleri vardır. Biz ahşap sanatçıları, sanatkarları hep şunu söyleriz; ağaç işleriyle uğraşan insanlar zariftir, naiftir, kibardır. Çünkü onun özünde çam kokusu, çıra kokusu vardır. Dolayısıyla böyle bir sektörün temsilcisi olmak ve sizlerle burada birlikte olmak beni son derece mutlu etti” şeklinde konuştu.

“FUARLARI BASİTE ALMAMAK LAZIM”

Ahşap Fuarı’nın incelediğini vurgulayan Ercan; “Biraz önce gezdim dolaştım hep el emeği, göz nuru, ince ince oya gibi işlenen mobilyaları görünce kendimi tutamadım. Biraz sonra gezmeye başladığınızda kullandığımız alet ve edevatları minyatür olarak sergilemeye çalıştık. Dünya’da Ahşap Sanatı noktasında yarışamayacağımız hiçbir ülke yok. Buna İtalya, Amerika, Çin her ülke dahil. Yeter ki ahşaba hayat veren insanların yolu açılsın. Biz özellikle ağa sanatkarları olarak her zaman devletimizin emrinde olduğumuzu ifade ediyoruz ve bu ifademizden de gurur duyuyoruz. Fuarcılık noktasına gelince; Kastamonu açısından fuar çok önemli. Fuarları basite almamak lazım, önemsemek lazım. Fuarların önemini kavradığımız sürece kendimizin farkına varmış olacağız, kendimizi tanımış olacağız. Kendimizi tanırsak, o zaman bizi tanımaları içinde komşularımızın komşularına ulaşma imkanımız olacak. O zaman ne olacak; Kastamonu’da bu da yapılıyormuş diye herkes Kastamonu’yu ön plana alacak. Nasıl ki Türkiye’de kapı denilince önce Tosya akla geliyorsa, yarında ahşap denildiği zaman Kastamonu’nun akla gelmesi için bu fuarları önemsemeliyiz. Bu fuarları daha önceden hazırlanarak ve fuar biterken yenisinin çalışmalarına başlayarak yapabiliriz. Fuarların kültürel değerlerimizin tanıtılması açısından da önemi var. Ekonomik değerleri açısından şehrimize katkıları olacaktır. Bu fuarın Kastamonu’muza ve bölgemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

“10’UNCU FUAR 10 NUMARA FUAR OLARAK KASTAMONU TARİHİNE GEÇECEKTİR”

Ahşabın insan hayatındaki önemine vurgu yapan Vali Yaşar Karadeniz; “Ahşap ile ilgili yaptıkları her tarifte aslında Kastamonu’yu görüyoruz, Kastamonu’yu hatırlıyoruz. Kastamonu ve ahşap kelimesi bir birini tamamlayan tıpkı bir elmanın yarısı gibi. Kastamonu eğer bundan sonra geleceğe doğru yol alırken gelişme arzusundayken hiç şüphesiz bu arzu en doruk noktadadır. Mutlaka bu hedefin içinde ahşap hep ön sırada olacaktır. Özellikle son bir yıldır ahşap üreten firmalara baktığımda gerçekten tasarım çalışmalarında da önemli gelişmeler kat ettiklerini görüyorum. Kendilerini geliştirmeye yönelik çok güzel gayretleri var ve teknolojiyi de işin içine katarak çok farklı ürünler üretmeye başladılar. Bu konuda yapılan çabaların, gayretlerin boşa gitmemesi gerekiyor. Bu ürünlerin değerlendirilmesi gerekiyor. Bu da ancak tanıtımla olur. Tanıtımı da Kastamonu olarak değil Kastamonu dışına Türkiye geneline hatta yapabiliyorsak, dışarıya yapacak şekilde güçlü çalışmalarla gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu çalışmaların içinde de fuar ve fuarcılık önemli bir yer teşkil ediyor. Ahşap fuarının da bu anlamda oynadığı rol oldukça büyük. Kastamonu’da bu fuara herkes sahip çıkmak zorunda, destek çıkmak zorunda. Şu anda dokuzuncusunu yapıyoruz. Bayağı bir mesafe alındı. Geçen yıl sekizincisini yaptığımız fuar gayet güzel geçti. Bu çıtayı hep yukarıya doğru getirmemiz gerekiyor. Bu da daha geniş bir katılımla olabilecek bir konuydu. Dolayısıyla bunu daha üst kuruluşlarla birlikte, daha üst odalarla birlikte çalışmak bu hedefi gerçekleştirmek açısından da önem teşkil ediyordu. Dokuzuncusunda belki son anda üstlendiğimiz rol bu oldu. Ama ben inanıyorum ki bu ray geçişi onuncu fuarın uzun vadeli çalışmalarla daha güçlü bir şekilde yapılmasını vesile olacaktır. Onuncu fuar on numara fuar olarak Kastamonu tarihine geçecektir” şeklinde konuştu.

“BU FUAR TÜRKİYE’DE AHŞAP SEKTÖRÜNÜN BULUŞTUĞU BİR FUAR OLMALIDIR”

Açıklamalarına devam eden Vali Karadeniz; “Sadece Ahşap Fuarı açısından değil bir hafta öncede yine ilimizde KASTROFEST etkinliği yapıldı. Gastronomi de ilimizin yüz akı potansiyellerinden birisidir. Bunu değerlendirmek adına gerçekten yapılan etkinlikte oldukça yerinde bir etkinlikti. Çok kısıtlı imkanlarla, çok kısıtlı bütçe ile orada görev alan inisiyatif grubu hem de kamu kuruluşları, belediyemiz, sivil toplum örgütleri el ele verdiler ve o bütçe ile yapılabileceğin en iyisini KASTROFEST’te gerçekleştirdiler. Ben inanıyorum ki bu tip birliktelikle yine bu fuarda da hem odalarımız Ticaret ve Sanayi Odamız, KESOB bunun yanında kamu kuruluşlarımız, mahalli idarelerimiz yine birlikte gayret göstermişler ve bu fuarın ve bundan sonraki fuarların daha güzel bir yolculuğa çıkmasını sağlayacaklardır. Şunu hiçbir zaman için unutmayalım. Bu fuar Kastamonu’nun fuarı. Bu fuar Kastamonu ile sınırlı kalmamalı. Buraya Kastamonu dışından sektör temsilcilerinin stant açmasından hiç birimiz rahatsız olmamalıyız. Bilakis memnun olmalıyız. Bu fuar Türkiye’de ahşap sektörünün buluştuğu bir fuar olmalıdır. Hedefimiz bu olmalı ve bundan sonraki fuarlarda da hem Ticaret ve Sanayi Odamız hem de KESOB bu konuda ortak çalışmayı yürüterek bu hedefi gerçekleştireceklerdir. Bu fuar artık Kastamonu’nun vazgeçilmezlerinden olacaktır diye düşünüyorum. Çok kısa sürede bu fuar hazırlandı. Gerçekten görev alan hem odalar, hem kamu kuruluşları, çalışanlar hatta burada stantların kurulumunda görev alan işçilerimiz, ustalarımız dahil olmak üzere olağanüstü bir gayret gösterdiler. Fuarı yetiştirmek için emeği geçen herkse teşekkür ediyorum ve fuarımızın ilimize ve ilimiz ekonomisine hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından halkoyunları gösterileri sergilendi. Akabinde protokol tarafından 9’uncu Ahşap Fuarı’nın açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından protokol üyeleri stantları gezerek eserleri tek tek incelediler.

Bakmadan Geçme