Ahi Şorba'nın Geleneği Yaşatılıyor

Ahilik Haftası Kutlama Programı Valilik ve Belediye Başkanlığı ziyaretleri ile başladı.

Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Ufuk Dravor ve beraberindeki heyet Kastamonu Valiliği’ni ve Belediye Başkanlığı’nı ziyaret etti. 
Akabinde Ahilik Haftası Kutlama Programı Ahi Şorba (Ahi Resul) Türbesi’nde düzenlenen program ile devam etti. 

Programa Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Üstün Göksoy, İl Müftüsü Bekir Derin, Kastamonu Üniversitesi İTBF Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sevgilioğlu, Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Ufuk Dravor, Beyçelebi Mahallesi Muhtarı Rıfat Cozuroğlu, bazı kamu kamu ve kuruluş müdürleri, STK Başkan ve yöneticileri başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

Ahi Şorba'nın Geleneği Yaşatılıyor

Programda Ahi Şorba hakkında bilgi veren Kastamonu Üniversitesi İTBF Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu; “Ahi Şorba burada böyle bir tekke açarak aslında bir mahallenin temelleri atılmış. Bu mahalle başlangıçta Ahi Şorba Mahallesi olarak bilinirken daha sonra Beyçelebi Mahallesine dönüşüyor. Bu tekke günümüzde elbette ki ortada değildir ama ne mutlu ki türbesi ayakta. Ahi Şorba ve akrabalarının, yakınlarının yattığı bu türbe günümüzden birkaç sene önce İlk defa gündeme getirildi. Tadilatının yapılması istendi. Ben de girişimlerde bulundum. Önceki valiliğimiz, önceki belediye başkanlarımız, muhtarımız, değerli muhtarımız bu konularda öncülük ettiler.  Nihayet 3 yıl kadar önce tadilatı bitirilerek bu şekilde bir hizmete sunuldu. Şehir dışından gelen misafirler açısından ve Kastamonu açısından bir ölçüde utanç verici bir durumdu. Çünkü geliyorlar Ahi Şorba’nın methini duymuşlar, önemli bir şahıs olduğunu biliyorlar, ziyaret etmek istiyorlar ama türbe ya kapalı ya da ziyaret edilemeyecek kadar bakıma muhtaçtı. Bundan sonra yine sayın valimizin, belediyemizin ve bütün odalarımızın öncülüğünde umarım Bu tekkenin ve ahiliğin anlamına uygun hizmetler yapabilecek düzeyde bir yapılaşma sağlanır. Türbenin çevresinde böyle sosyal açılımlar olacağını duyuyorum.  Kastamonu ahiliğin önemli bir merkezi. Kırşehir ve Ahi Evren kimse ve nasıl bir öneme sahipse, Ankara'da Ahi Şerafettin Ahi Mesut nasıl önemliyse, Kastamonu'da da Ahi Ali, Ahi Şorba, Ahi Bayezid, Ahi Arslan, Ahi Çelebi gibi önemli ahi liderleri yetişmiş. Ve bunlar şehrin ekonomisine katkıda bulunmuşlar. Şehrin imarını ve bayındırlığına katkıda bulunmuşlar. Bunlar kolay şeyler değil. Bugün bize belki basit geliyor işte güzel, sade, doğal ortamlarda huzur içerisinde yaşadığımız bir şehir olarak kabul ediyoruz. Kastamonu’yu ama bunun temellerini kim atmış acaba? Acaba onlara layık bir şekilde yeni yatırımlar yapabiliyor muyuz? Onları anlayabiliyor muyuz? Onları tanıyabiliyor muyuz ve tanıtabiliyor muyuz? Burası önemli. Kastamonu’daki bugün bir sürü mahalle adımız var. Çoğu 500 yıllık, 600 yıllık, 800 yıllık. Mesela Beyçelebi Mahallesi, İsfendiyar Bey Mahallesi, İsmailbey Mahallesi, Honsalar Mahallesi, Akmescit Mahallesi, Cebrail Mahallesi, Deveciler vs. bazıları tabii mahalle olmaktan çıktı şu anda, birleştirildi” dedi.

Ahi Şorba'nın Geleneği Yaşatılıyor

‘Esnaf Vatandaşlarımızı Destekliyoruz’

Vali Yardımcısı Hakan Kubalı ise; “Kastamonu ahilik dediğimiz esnaf teşkilatının doğruluğa, dürüstlüğe, yardımlaşmaya dayanışmaya dayalı güzel geleneği yansıtan nadidede illerimizden bir tanesi. Kastamonu tarihsel bağlarımızdan bir ahimizin ahi çorba olarak adlandırılan, Ahi Resul olarak adlandırılan bir ahimizin yapmış mekânında bir arada sembolik olarak bu ahilik geleneğini yansıtmaya çalışıyoruz. Evliya Çelebi de Seyahatnamesi'nde Kastamonu'nun ahilik kültürünü yansıtan insanların birbiriyle kardeşlik içerisinde dayanışma içerisinde huzur içerisinde barış içerisinde sevgiyle saygıyla bir arada olduğu ve konuklara ilgi gösterdiği gelen yabancılara yol gösterdiği doğruluk ve dürüstlüğün yaşandığı ve insanların birbiriyle dayanıştığı o güzel tarihli kültürü yaşayan bir ildir Kastamonu. Biz bugün de bu iddiadayız. Esnaf vatandaşlarımızı destekliyoruz. Esnaf vatandaşlarımızın daha iyi durumda olmalarını istiyoruz. Ekonominin daha iyi canlanmasını istiyoruz. Esnaflarımızla dayanışma içerisindeyiz. Birimizde ticaretin gelişmesinde esnaflarımızın bulunduğu yer çok önemli. Kastamonu tarihsel mekanlarında özellikle esnaflarının o güzel dükkanlarında hala ilgi çeken bir turistik ilgi odağıdır aynı zamanda. Kastamonu esnafı doğruluğuyla, dürüstlüğüyle, sevgisiyle, misafirperverliğiyle, dayanışmasıyla örnek bir esnaftır. Biz valilik olarak, kurumlar olarak, devlet olarak Kastamonu esnafını kucaklıyoruz. Bütün sorunlarında bir aradayız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından geleneksel olarak katılımcılara çorba ikramı yapıldı. 

Ahi Şorba'nın Geleneği Yaşatılıyor

Bakmadan Geçme