• Haberler
  • Genel
  • Açık Hava Müzesi için tasarım projesi hazırlanacak

Açık Hava Müzesi için tasarım projesi hazırlanacak

İl Genel Meclisi Temmuz ayı toplantıları dünkü oturumla devam etti. Toplantının gündeminde komisyon raporu yer aldı. Ayrıca toplantı sonrası İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, şube müdürlerini İl Genel Meclisi üyeleri ile tanıştırarak, Kastamonu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İl Genel Meclisi'nin gündeminde Beldeğirmeni köyü imar planı değişikliğiyle ilgili olarak hazırlanan İmar ve...


İl Genel Meclisi Temmuz ayı toplantıları dünkü oturumla devam etti. Toplantının gündeminde komisyon raporu yer aldı. Ayrıca toplantı sonrası İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, şube müdürlerini İl Genel Meclisi üyeleri ile tanıştırarak, Kastamonu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

İl Genel Meclisi’nin gündeminde Beldeğirmeni köyü imar planı değişikliğiyle ilgili olarak hazırlanan İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu doğrultusunda uygun görülerek oy birliğiyle kabul edildi. Toplantı sonrasında şube müdürlerini İGM üyelerine tanıtan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu hakkında bilgilendirme yaptı.

“DEV ADIMLAR İLE ÇOK ÖNEMLİ MESAFELER KAT ETTİK”

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, il için çok önemli kararların alındığı kurumun İl Genel Meclisi olduğunu vurgulayarak; “Bilindiği gibi 51 tane İl içerisinde 2 tane meclis var biri Belediye Meclisleri diğeri İl Genel Meclisi. Diğer büyük şehirlerde tek meclis var, büyükşehir yasasına bağlı olarak. İlimizin çok önemli kararların alındığı meclis bu meclis, çok önemli işlerinin ve yatırımlarının yapıldığı kurum da İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği. Çünkü bizim görev alanımız tüm ili kapsamakta ama belediyenin görev alanı sadece içinde bulundukları mücavir alan kapsamında. Dolayısıyla bizim sorumluluğumuz ve görev alanımız tüm belediyelerin alanlarını da içine kapsadığı için geniş sınırlar içerisinde görev yapıyoruz. Onun için bu kurum bir il için çok önemli hatta 30 tane büyük şehirde bile bu değişiklik yasası hala tartışılmakta. Benim kişisel fikrim de İl Özel İdareleri bir il için olmazsa olmazıdır. Yani 51 tane Özel İdaresi olan il bana göre büyük şehirlerde kırsal da daha çok hizmet etmekte. Çünkü Belediye ile birleşen yerler de bir taraftan siyaset bira daha fazla diğer taraftan da daha merkez odaklı daha nüfus odaklı hizmetler üretilmekte. Ama Özel İdare bir baca tütse, bir insan nefes alsa, bir yerde anlık bir sıkıntı olsa anında orada olan bir kurum. Bence 2005 yılında 5302 yasayla kurulan İl Özel İdaresi kanunu mevcut ülkemiz için çok önemli bir kanun, çok önemli bir teşkilat, devam etmesi gereken bir yapı olarak düşünüyorum. Benim genel sekreterlikte 10’uncu yılım. 2009 yılında bu göreve başlamıştım bu 10 senede Havalimanı olmak üzere, Ilgaz Dağı, kırsal kesimde ki alt yapı çalışmalarımız, çok ciddi yaptığımız okul çalışmalarımız, diş hastanemiz, merkezde yapılan güzel çalışmalar, kurduğumuz tesisler, kurumsallaşma adına attığımız dev adımlar ile çok önemli mesafeler kat ettik” dedi.

“ÖNEMLİ OLAN KASTAMONU’NUN MENFAATİDİR”

İl Genel Meclisi’nin son 10 yılda önemli görevler yaptığını söyleyerek; “Bu meclis Kastamonu ilgili kararlarından siyaset üstü kararlar almayı da becerebilmiştir. Ben bu dönemde de önemli kritik kararlarda tüm meclis üyesi arkadaşlarımın siyasi kimliklerini bir kenara bırakarak, Kastamonu için kararlarda müşterek hareket edeceğinden zerre kadar şüphem yok. Önemli olan Kastamonu’nun menfaatidir. Bu meclisinde önceki meclisler gibi pozitif bir yaklaşım sergileyeceğinden zerre kadar şüphem yok” diye konuştu.

“GEÇMİŞTE KÖTÜ BİR DÖNEM YAŞADIK”

İl Özel İdaresi çalışmalarının denetimlerine değinen Karahasan; “Bir şey dersem bu ortaya konur ve bilinir. Ama bir takım senaryonalar üzerine kurulu, bir takım insanları bitirmek ya da makamından etmek üzere kurulu bir denetim, insanları makamından edebilir. Kişileri o gün için hedefine de götürebilir. Ancak Kastamonu’yu hedefinden uzaklaştırır. Bu kadroyu kurarken görev almak istemeyenlerde oldu. Geçmişte kötü bir dönem yaşadık. Tüm her şey hiç danışılmadan, süzgeçten geçilmeden hukuka intikal etti. Bunların içinde ceza çıkan yok. Bu yöntem değildir. Eğer bu yöntem ile çalışmaya kalkarsanız, adım atamazsınız, yatırım yapamazsınız. Denetimin şeffaf yürütülmesi, insan kaynaklı değil, olay kaynaklı değerlendirilmesi çok önemlidir. Bu meclisinde denetimlerde hassasiyeti göstereceğine kalben inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“105 HEKTARLIK ALANA AÇIK HAVA MÜZESİ VE YABAN PARKI YAPACAĞIZ”

Açıklamalarına devam eden Karahasan; “10 sene de bu meclis ve bu kurum önemli bir adım attı. Türkiye’de hava limanı yapan tek İl Özel İdare biziz. Butik anlamda en iyi havalimanına sahibiz. Eski Botanik Parkı 105 hektar alana kurulu. Botanik Parkı, İl Özel İdaresi’nin tapulu malı ancak 100 yıldır kimse buraya ilgilenmedi. Bu alanda 2 buçuk sene çalışıp, alanı temiz bir hale getirdik. 105 hektarlık alana Açık Hava Müzesi ve Yaban Parkı yapacağız. Kastamonu’nun kimliğini yansıtan alan içine Kastamonu’nun kültürel geçmişini, ortaya koyan ve içinde yaban hayatının, gözlem kulelerinin olduğu hayvan bahçesi, koşu, parkı, bisiklet parkı ve şelalesinin olduğu büyük alanı sadece Kastamonu’ya değil, tüm Türkiye’ye hediye etmek istiyoruz. Turizmin lokomotifi olacak. Tüm altyapıları bitirdik. Aktif bir çalışmaya gireceğiz ve tasarım projesi yapacağız. Büyük projeyi gerçekleştirirken yaptığımız yerleri açacağız. Memleket adına herkesten katkı bekliyorum. Belki 5 sene de bitmeyecek ama Kastamonu’ya yapılması lazım. Kastamonu doğa turizmde 1 numara olmaya aday. Kanyon bölgelerindeki turizm yapılarını tamamlamak durumundayız. Horma Kanyonu’na yürüyüş yolu, Çatak Kanyonu’na seyir terası yaptık. Etüt yapılması gereken, Pınarbaşı, Azdavay, Şenpazar’daki potansiyelleri işleyelim. Hibe kaynaklarını devreye sokalım. Bu memleketin talebi turizmse, bu turizmleri aktif hale getirmeliyiz. Yol anlamında Kastamonu’nun haritasını çıkarmış ve master planını tamamladık. BSK yol yapımında da kaynak bulmak durumundayız. Ne kadar fazla kaynak bulursak, o kadar fazla yol yaparız. Ekiplerimiz, tesislerimiz ve her türlü hazırlığımız tamam. Kastamonu diğer İl Özel İdareler içinde kurumsallaşma, iş yapma, makine ve tesis anlamında ilk 3’tedir. Hem bu gücü kullanacağız hem de bu gururu kullanacağız. Geçmiş zamanda yapamadıklarımızı yapmalıyız” şeklinde konuştu.

YENİ İGM BİNASI İÇİN DÜĞMEYE BASILACAK

Abana’da turizm tesisi için uygun alan olduğunu ifade eden Karahasan; “Abana’daki turizm tesisi mutlaka yapılmalı. Abana’da hazır bir yer var. Lokasyon olarak çok güzel bir yer. Tam ulaşım aksının ortasında bir nokta. Onun için özellikle sahil bandındaki meclis üyelerimizin de buna katkı vermesi lazım. Öncelikle bunu yapalım, daha sonra başkasını tartışalım. 2’nci olarak bu içinde bulunduğumuz bina yerine İl Özel İdaresi kampüsü içerisinde güzel bir bina yapalım. Bu mecliste fiziki yapı yetersiz. Başlanınca 2-3 senede tamamlanır. Güzel binamız olsun. Meclisin hizmetleri için uygun olan, benimde ek hizmet binamı içinde barındıran bir binamız olsun. Aynı kampüste daha etkili ve daha ekonomik çalışma imkanına kavuşmuş olacağız. Ayrıca burayı tamamen yıktığımızda Türkiye’ye sembol olmuş Hükümet Konağı’mızın da çehresi düzenlenecek. Buradaki otopark ve güvenlik sorunu çözülecek. Ek binayı taşıdığımızda o arsada her türlü proje yapabiliriz, orada ek kaynak yaratabiliriz. Onun için artıları çok fazla. Bu doğrultuda verdiğiniz desteğe de teşekkür ederim. Bunun için düğmeye basacağız” ifadelerini kullandı.

“RESTORASYON ÇALIŞMALARINA DA BÜTÇE AYIRIP, DESTEK VERMELİYİZ”

Kastamonu’nun 2018 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildiğini hatırlatan Karahasan; “Bu Kastamonu’yu tanıtma açısından çok önemli bir etkinlik. Bu sayede Kastamonu gelen turist sayısı 3 katına çıkmış durumda. Fakat kat edeceğimiz çok yol var. Bu durup, dururken olmuyor. Kastamonu’da yapılması gereken restorasyon işlerimiz var. Bunları tamamlamalıyız. Bunlardan en önemlisi Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi, burada Nasrullah Meydanı ve çevresi, buradan kaleye çıkan aks ki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı burayı kendi programına aldı. Gerekli çalışmaları yapıyoruz. Yakup Ağa Külliyesi, İsmailbey Külliyesi Kastamonu’ya gelen turistin gezeceği yerler. Bunlarla ilgili Özel İdare üzerine düşeni yapmak zorundadır. Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi’ni muhakkak tamamlayalım. Hem sokak sağlıklaştırma anlamında hem kaldırım, ışıklandırma anlamında o ruhani havaya uygun hale getirelim. Kastamonu’da bu tip restorasyon çalışmalarına da bütçe ayırıp, destek vermeliyiz. Ben inanıyorum ki 5 yılın sonunda hep birlikte çok güzel işleri tamamlamış olacağız” dedi.

Bakmadan Geçme