720 yıllık Ahi Şorba geleneği yaşatıldı

Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Kastamonu Valisi Meftun Dallı ve Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu makamında ziyaret edildi.

Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Dursun Ergin, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları başkanları ve temsilcileri, Vali Meftun Dallı’yı ve Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu’nu makamında ziyaret ettiler.

Vali Meftun Dallı’yı kendisine ziyaret eden heyete teşekkürlerini sunarak, Ahilik Haftalarını kutladı. Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu ise; Ahilik Haftası vesilesiyle ziyarette bulunan Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Oğuz Fındıkoğlu, Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sayın Dursun Ergin ile Kastamonu’muzun değerli esnaf ve sanatkarlar odalarının başkan ve temsilcilerine gönülden teşekkür ediyorum. Kültüründe doğruluk ve dürüstlük olan, kardeşliği ve yardımlaşmayı ilke edilen, tüm güzelliklerin bir arada olduğu esnaf dayanışma kuruluşu Ahilik teşkilatının ilimizdeki temsilcileri olan odalarımızın, başkanlarının, temsilcilerinin ve üyelerinin Ahilik Haftasını tebrik ediyorum. Tüm esnaflarımıza işlerinde kolaylıklar, bol ve bereketli kazançlar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Protokol ziyaretleri sonrasında Ahilik Haftası etkinlikleri Ahi Şorba Türbesi ziyareti ile devam etti. Vali Meftun Dallı ve Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu’nun katılımıyla gerçekleşen ziyarette, İl Müftüsü Bekir Derin tarafından dua edildi.

“AHİ ŞORBA, 720 YIL ÖNCE BU MEKANDA YAŞAMIŞ VE HİZMET VERMİŞTİR”

Akabinde Kastamonu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu, Ahi Şorba hakkında bilgilendirmede bulunarak; “Ahilik Haftası, Türkiye’nin her yerinde kutlanmaktadır. Kastamonu’da hem yıllardır Nasrullah Meydanı’nda, hem de geçen yıldan Ahi Şorba Türbesi önünde program tertip edilmektedir. Ahi Şorba, diğer adıyla Ahi Resül bundan yaklaşık 720 yıl önce Kastamonu’da bu mekanda yaşamış ve hizmet vermiştir. Bir tekke, bir zaviye inşa etmiş, burada bir mahallenin kurulmasına vesile olmuş, imar faaliyetleriyle, vakıf hizmetleriyle burada gelen geçen misafirlere hiçbir karşılık beklemeden kendi bütçesinden, hayır gelirlerinden yemek çıkarmıştır. Misafirlere yatacak yer göstermiş, hamamlarında temizlenmelerini sağlamış, bu civardaki mescitlerde ibadetlerini yapmalarına vesile olmuştur. O yıllarda İslam dünyasının her yerinden Kastamonu’ya gelen tüccarların, kafilelerin burada ağırlanmasını sağlamıştır. O dönemde gerek Haçlı Seferleri yüzünden gerekse Moğol istilası yüzünden sosyal buhran yaşanmakta. Bu dönemde Ahilere Müslüman-Türk üreticilerine sahip çıkılması gerekiyor. Kastamonu’da da Fahrettin Muhammed’in oğlu Ahi Şorba bu hizmeti yerine getirmiş. Çobanoğulları Beyliği’nin son yıllarında ve Candaroğulları Beyliği’nin ilk yıllarında hizmet vermiştir” dedi.

“HİÇ KİMSEYİ AYIRMADAN BU HİZMET VERİLDİ”

Bilgilendirmelerine devam eden Yakupoğlu; “Ahi Şorba Kastamonu’ya ne kattı? O dönemde burası aslında Kastamonu merkeze bir hali uzak. Şehrin İstanbul istikametinde, Ankara, Çankırı istikametinden gelenler için şehrin girişi aslında burası. Dolayısıyla şehre gelenler ilk Ahi Şorba Tekkesi’nde ağırlanmakta. Çünkü şehre gelenler yolculuktan yorulanların dinlenmesini, temizlenmesi, açlığını, susuzluğunu gidermesini sağladı. Hiç kimseyi ayırmadan bu hizmet verildi” ifadelerini kullandı. 

Programın devamında protokol tarafından Ahi Şorba Türbesi gezildi ve Ahi Şorba geleneği olarak katılımcılara çorba ikramı yapıldı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme