7 Ayda 714 Gebeye Eğitim Verildi

Sağlık Bakanlığı'nın temel hedeflerinden biri gebelik dönemi, doğum sürecin ve doğum sonrası dönemde anne-bebek sağlığı açısından daha kaliteli, verimli, etkin ve güvenli sağlık hizmeti sunulmasıdır. Bu kapsamda anne adaylarının ruhsal, fiziksel ve sosyal yönden doğuma ve doğum sonrası döneme bilinçli bir şekilde hazırlanması ve desteklenmesi için gebe okulu kuruldu.

Gebe okulu; kadın hastalıkları ve doğum hizmeti veren ikinci ve üçüncü basamak kamu hastaneleri bünyesinde açılan bakanlıkça düzenlenmiş doğuma hazırlık sertifika programını tamamlamış kadın hastalıkları ve doğum uzmanı sorumluluğunda ve sorumlu ebe varlığında gebe/gebe adayı/yakınlarına doğum öncesi, doğuma hazırlık, doğum ve doğum sonrası döneme ilişkin eğitim ve danışmanlık hizmeti sunulan birimlerdir.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Gebe Okulu Eğitimleri hakkında yapılan bilgilendirmede; “Tüm gebelerin doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemlerine ilişkin bilgi sahibi olmalarını ve bilinçli doğum yapmalarını sağlamak, anne ve baba adaylarına normal doğum eylemi, ağrı yönetimi ve yeni rollerini benimsemeleri konusunda bilgi ve beceri kazandırmak amacı ile hastanelerimizde gebe eğitimleri verilmektedir. Anne adaylarının gebelik süreci ile başlayan ve doğum eyleminin sonlanmasına kadar geçen süreci sağlıklı şartlarda gerçekleştirmeleri ve normal doğumun yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Doğum, kadının hayatında yaşadığı en önemli deneyimlerden birisidir. Gebenin doğuma aktif bir şekilde katılması, sağlıklı bir bebek sahibi olması, doğum sürecini rahat geçirmesi için doğum öncesi eğitimler çok önemlidir. Gebelik döneminde yapılan eğitimler, anne adayını doğuma hazırlamakta, aileyi fiziksel ve psikolojik doğum sürecine dâhil etmektedir. Eğitim içeriğinde yer alan masaj, nefes teknikleri ve aktif doğum pozisyonları, bebeklerin doğum kanalındaki yolculuğuna yardımcı olur, normal doğum sürecinin rahat ve konforlu ilerlemesini sağlar. Doğuma hazırlık eğitimi alan gebelerin, doğum süresince verilen kesintisiz profesyonel destek ile doğumun süresinin kısaldığı, sezaryen oranlarının düştüğü, ağrı kesici ve diğer ilaçlara ihtiyacın azaldığı, pozitif doğum hatıraları kazandırmaktadır” denildi.

‘2023 Yılında 770 Gebeye Eğitimler Verilmiştir’

Bilgilendirmenin devamında; “Hastanelerimizde Gebe Okulu eğitimleri, Gebe Okulundan Sorumlu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ve Gebe Okulundan Sorumlu Ebe tarafından verilmektedir. Eğitimlere konusunun içeriğine bağlı olarak; hastanelerimizde görev yapan fizyoterapist, diyetisyen, klinik psikolog, anestezi ve reanimasyon uzmanı ve gerekli tıbbi personel katılmaktadır. Gebe Okulu Eğitimlerine hastanelerimizin web sayfasından ‘Uzaktan Eğitim Gebe Okulu’ https://khgm.saglik.gov.tr/.../uzaktan-egitim-gebe-okulu... linkinden de ulaşılabilmektedir. İlimizde ile Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tosya Devlet Hastanesi, Taşköprü Devlet Hastanesi ve İnebolu Devlet Hastanesi bünyesinde Gebe Okulu bulunmaktadır. İlimizdeki gebe okullarında 2023 yılında 770 gebeye, 2024 yılı ilk 7 ayında 714 gebeye eğitimler verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Bakmadan Geçme