4'üncü Oğuz Atay Öykü Ödülü Sahiplerini Buldu

Ünlü yazar Oğuz Atay adına İnebolu Kültür ve Sanat Derneği tarafından bu yıl dördüncü düzenlenen 'Oğuz Atay Öykü Ödülleri' sahiplerini buldu.

Ünlü yazar Oğuz Atay adına İnebolu Kültür ve Sanat Derneği tarafından bu yıl dördüncü düzenlenen “Oğuz Atay Öykü Ödülleri” sahiplerini buldu.

İnebolu Kültür ve Sanat Derneği tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Oğuz Atay Öykü Ödülleri” ödül töreni düzenlendi. Ödül törenine seçici kurul üyeleri, Hapishanedeki Ayna Öyküsü ödül alan yazar Tolga Kılıç ile anı kitapta öyküsü bulunan yazarlar ile davetliler katıldı.

Açılış Konuşmasını Hasan İlyasoğlu Yaptı

Programın açılış konuşmasını yapan İnebolu Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Hasan İlyasoğlu; “Oğuz Atay’ı doğum tarihi olan 12 Ekim'de ve doğduğu kentte bir kere daha anmaktan ve Oğuz Atay öykü ödüllerinin dördüncüsünü yapmaktan çok mutluyuz. Biz İnebolu Kültür ve Sanat Derneği olarak bu yolculukta kendimize bir görev, bir borç, bir vefa bilinci edindik Oğuz Atay öykü ödüllerini. 2021 yılında Oğuz Atay Öykü ödüllerini vermeye başladığımız ilk yıl anladık çıktığımız yolun büyük bir sorumluluk özveri ve titizlik gerektirdiğini. Edebiyatımızın büyük ustası Oğuz Atay'ı doğum gününde doğduğu şehirde anmanın çok daha ötesinde bir yerdeyiz 4 yılı tamamladığımızda. Geçen 4 yılda ülkenin her bölgesinden ve yurt dışından her yaş ve meslek grubundan yüzlerce yazar katıldı aramıza. Öyküleriyle binlerce kez dillendi Oğuz Atay ve İnebolu yan yana. Bir yandan Oğuz Atay'ın biyografisindeki İnebolu anlamını ve duruşunu sağlamlaştırırken diğer yandan İnebolu'dan çoğaltır olduk Oğuz Atay'ın edebiyattaki varlığını. İnebolu Kültür Sanat Derneği olarak yüklendiğimiz sorumluluğun büyüklüğün farkındayız. Ödülümüzün yerini bulmasına, büyümesine emek veren, desteğini esirgemeyen başta seçici kurulumuzu oluşturan kıymetli yazarlarımız sayın Altay Ömer Erdoğan sayın Ercan Yılmaz sayın Hasan Özkılıç sayın Hülya Soyşekerci ve sayın Hüseyin Peker olmak üzere İnebolu esnafına, İnebolululara, Ankara İnebolu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğine, derneğimizin üyesi sevgili yol arkadaşlarıma, yerel basınımıza ayrı ayrı tüm katılımcılara, yazarlarımıza derneğimiz adına teşekkürü borç bilirim. Oğuz Atay Öykü ödüllerini birlikte yaşatacağız, geleneksel hale getireceğiz, Oğuz Atay'ın doğum gününü her yıl İnebolu'da birlikte kutlayacağız” dedi. 

‘Atay’ı, Sevgiyle Anıyoruz’

Ankara İnebolu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Simge Kömeçoğlu ise “Üretmekten vazgeçtiğimiz her alanda bağımsızlığımızdan kaybeder, özgün eserler ortaya koyamaz hale geliriz. Üretmek ise çaba emek ister sabır ister, hele de edebi bir eser ortaya koymak söz konusu ise uykusuz geceleri göze almak gerekir. Bu nedenle üretmemiz, üreteni desteklememiz gerekmektedir. Okuma yazma oranlarımız göz önünde bulundurulduğunda taşın altına elimizi fazlası ile koymamız gerekmektedir. Taşın altına elini koyup bu etkinliği düzenleyen İnebolu kültür ve sanat derneğine, özellikle başkanı Hasan İlyasoğlu ve Özlem Keskin’e sonsuz teşekkürler. Oğuz atayın bir bilim adamının romanı eseri ile İTÜDE öğretim üyeliği yapmış Mustafa İnanın yaşamını öğrenmiştim. Umarım bugün Mustafa İnanın her daim yanında duran, yaparım hallederim deyip kafasına koyduğunu yapan Jale İnanın, onun gibi kadınların hikayesini yazacak yazarlara ilham olmuşuzdur. İyi ki doğdun iyi ki İnebolu da doğdun Oğuz Atay, sevgiyle anıyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘İnebolu, Oğuz Atay'ın Yurdudur’

Oğuz Atay Öykü Ödüllerinin Yürütücüsü, Oğuz Atay Öykü Ödülleri Anı Kitabının Genel Yayın Yönetmeni, Yazar Özlem Keskin; “Her köşesinde; hayatın, mücadelenin ve sevginin izlerini taşıyan İnebolu, yalnızca bir adres değil; duyguların ve anıların biriktiği ceviz ağacından oyma çeyiz sandığıdır aslında. Bazı kentlere uzun yolculuklar, bazılarına neşeli kahkahalar yakışırken en çok hüzün yakışır ona. Kıymetinden hiç kuşku duymadan taşırız hüznü boynumuzda. Kazandığımız, kaybettiğimiz, büyüttüğümüz her ne varsa o hüzündür anlamlandıran. Çocuklar da dâhildir buna. Bir daha geri vermeyecekmiş gibi yutar güneşi her akşam Karadeniz; utangaç bir hüzün kalır dalgaların sesinden geriye. Daracık sokaklarını adımlarken, tarihin ağırlığından çok daha öte, gidip de dönemeyenlerin umut dolu gözleri canlanır coğrafyanın ruhunda. Bazen Oğuz Atay'ın kaleminden bir karakter, gölge gibi sıyrılıp gider sokağımızdan. Bütün yolculuklarımız içsel yolculuğumuzla kesişir o anda. Oğuz Atay ve İnebolu birbirini tam da bu noktada tamamlar. Aynıdır çünkü Atay'ın sözcüklerinden yükselen ile İnebolu'nun sokaklarından yansıyan ezgi. Her yıl dalgalar dağıtır bu kenti. En yakınından seyre dalar sonra yeniden yaparız. Zaten bir şiirde, bir öyküde ansızın duruluverecek kadardır bizim de hırçınlığımız. Büyük yazarın, yıllar yılı yıkıcılığını da yapıcılığını da yitirmeyen dalgalarına bir yurt bulunacaksa; İnebolu, Oğuz Atay'ın yurdudur. İnebolu Kültür ve Sanat Derneği olarak, sahiplenmeyi ve aidiyeti çoğaltmak için çıktığımız yolda işlevini de artırarak büyüyor Oğuz Atay Öykü Ödülleri. Bu yıl Tolga Kılıç'ın ‘Hapishanedeki Ayna’sı ile çoğaldık. Çocuklarımızı büyütürken hissettiğimiz en saklı, en ilkel duygu; onların, vakti geldiğinde bizi toprakla buluşturacak olgunluk ve yeteneğe ulaşacaklarını bilmenin mutluluğuyken katledilen çocuklardan arta kalan ömürleri biriktirmenin katlanılmaz ağırlığıyla yaşamanın acısına da iyi gelir belki bu ayna. Acının kalın duvarlarından küçücük bir pencere açıp doğru noktadan bakabilirsek; çocuk parklarını, okul bahçelerini, uçurtmaları ve kır çiçeklerini görebiliriz yeniden. Belki o zaman suskunluğumuzu bağışlar gözlerimiz. Sonra toprağa da bağışlatabilirsek kendimizi, artık çocukların gömülmesine izin vermeyiz. Baktığımız yerden yeni bir öykü başlar” dedi.  

‘Böyle Bir Ödül Almak Beni Çok Gururlandırdı’

Hapishanedeki Ayna adlı kitabı ile ödül alan Yazar Tolga Kılıç; “Ben öykülerimi karanlık odalarda yazmaya alışkınım, Yazmak için aşılayan ve en sevdiğim yazarların başında gelen Oğuz Atay’ın Doğduğu yerde onun doğum tarihinde böyle bir ödül almak beni çok gururlandırdı. Her zaman yazılarından feyz aldığım ve hayranlıkla okuduğum ustalarımdan böyle bir değer görmek benim için çok büyük bir onur oldu. İnebolu Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Hasan İlyasoğlu’na ve yönetimine, Özlem Keskin hanımefendiye sonsuz teşekkür ediyorum”  diye konuştu.

‘İstiklal Madalyalı Bir İlçede Yaşamak Onur Ve Gurur Vericidir’

Seçici Kurul Üyesi Hülya Soyşekerci de, “Bugün yoğun duygular içerisindeyim, Oğuz Atay’ın anısına saygıyla yeniden merhaba demek onu selamlamak çok güzel bir şey ve gurur verici bir şey bunun için çok mutluyum, İnebolu’da olmaktan çok mutluyum. İnebolu’ya benim gelişim ikinci defa oldu. İnebolu benim çok sevdiğim bir yer, İnebolu Türkiye’nin en güzel ilçelerinden birisidir. İnebolu tarihi konaklarıyla, doğal güzellikleri ile denizin güzelliğiyle her bakımdan ilgi çeken ayrıca İstiklal Madalyası olan bir ilçe, böyle bir onuru taşıması ile harika bir ilçedir İnebolu. Böyle bir ilçede yaşamak onur ve gurur vericidir. Tarihsel ve doğal güzellikleriyle öne çıkan bu güzel ilçenin birde buradan yetişen çok değerli insanlarından Oğuz Atay var. Oğuz Atay Türk edebiyatının en kıymetli kalemlerinden birisidir. Oğuz Atay edebiyatımıza katkılarda bulunmuştur. Yaşadığı dönemde Oğuz Atay’ı çok iyi anlayan kişiler Oğuz Atay’ı değerlendirebilen okular oldukça azdı. Yazarımız Oğuz Atay 43 yaşında erkenden hayata veda etti. Yaşasaydı o kıymetli eserlerine daha çok eser ekleyeceğine ben cani gönülden inanıyorum” şeklinde konuştu.

‘Bu Öykü Ödülünde Genç Kuşaktan Söz Edebilmesi Sağladı’

Seçici Kurul Üyesi Altay Ömer Erdoğan da; “Oğuz Atay öyküsü güzel bir öykü seçkisi oldu. Diğer yıllar ki Öykülerle karşılaştırdığımızda çok zengin bir seçki oldu bu yıl ben tekrardan anı kitabına giren yazarlarımızı cani gönülden kutluyorum. Bu yılın değerlendirme süreci öyküye sıkı çalışan genç bir kuşağın varlığını bir kez daha hissettirdi seçili kurul üyelerine, kelimelerin hakkını veren öyküye bir kuşaktan söz edebilmemizi sağladı. Küçük hayatlardan büyük hayatlar çıkarabileceğini tanık olmaktan öte vurgunun gücüne inandırdı bize okuduğumuz öyküler, üzerinde yaşadığımız coğrafyanın kaderini değiştirme niyeti ile kaleme alınmış metinler bir kez daha önemli bir bölümü, öyküde cağın bir özgüye öykü yakalayan genç kuşak öykücüleri edebiyatın geleceğine umutla bakmamızı sağlayan metinleri kendi odalarından çıkıp hayata karıştı. Öykünün masa başında yazılmadığını hayatın kılcal damarlarını beslendiğini adeta kanıtlayan vicdani karşılıklara sahip öyküler karşılaştık bu yıl ödülü kazanmaya değil, öyküyü kazanmaya yönelmeli ödülü aday olanlar ki bu yıl buna fazlasıyla tanıklık ettik. Burada gerçekten ödülü kazanmak değil ödülde kişilik kazanmak olan metinlerle karşı karşıyaydık. Emeği geçenlere öykü ödülüne katılan herkesi tebrik ediyorum. Başarılar diliyorum” dedi. 
Seçici Kurul Üyesi Hüseyin Peker de “Bu topraklarda doğmuş edebiyatımızın kıymetli yazarı Oğuz Atay’ı rahmetle anıyorum. Bu büyük yazarımızın adını yaşatan İnebolu Kültür ve Sanat Derneği’ne öykümü seçkiye layık gören değerli seçici kurul üyelerine ve emeği geçen bütün edebiyat dostlarına çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 

Etkinlik, Oğuz Atay’ın doğum günü anısına kesilen pasta ile sona erdi. 

4'üncü Oğuz Atay Öykü Ödülü Sahiplerini Buldu

Bakmadan Geçme