• Haberler
  • Genel
  • 25 Yıldır Baba Mesleğini Severek Sürdürüyor

25 Yıldır Baba Mesleğini Severek Sürdürüyor

Vefaoğulları Balıkçılık işletme sahibi Ahmet Vefaoğlu, babasının emaneti balıkçığı 25 yıldır severek devam ettiriyor.

25 Yıldır Baba Mesleğini Severek Sürdürüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Vefaoğulları Balıkçılık işletme sahibi Ahmet Vefaoğlu, babasının emaneti balıkçığı 25 yıldır severek devam ettiriyor.
Babasının 45 yıl sürdürdüğü mesleği devralan Vefaoğlu, 25 yıldır ilimiz ve ilçelerinde bulunan 8 şubesiyle vatandaşlara hizmet veriyor.

Mesleğini severek sürdürdüğünü belirten Vefaoğlu, balık sezonu başladığı andan itibaren hemen hemen her gün yollarda olduklarını belirterek; “Devrekani, Azdavay, Şenpazar, Taşköprü, Germeç, Tosya gibi toplamda 8 şubemizle hizmet veriyoruz. Balık bazen Sinop’ta, Samsun’da, İnebolu’da, bazen de İstanbul tarafında oluyor. Bu yüzden kayıkçılarla devamlı irtibat halindeyiz. Balığın bolluğunu göre o yöne yöneliyoruz. Zor ve meşakkatli bir mesleğimiz var. 6 ay gibi bir çalışma süreniz oluyor daha sonra da başka bir işle daha meşgul olmak zorundasınız ama her şeye rağmen baba mesleğini severek sürdürüyorum” dedi.

‘Bu Sene Hamsi Daha Fazla Olacak Gibi Gözüküyor’

Vefaoğlu, 1 Eylül’de av yasağının kalktığını ve sezonun başladığını hatırlatarak; “Geçen yıl aşırı bir palamut olmuştu, hamsi olmamıştı. Bu sene tam tersi palamut yok. Bu mevsimde şu an palamudun olması lazım ama çok az. Bu sene de hamsi daha fazla olacak gibi gözüküyor. Havalar sıcak gittiği için o satışta etki yapıyor. Sıcakta insanlar balığın bozulmasından korkuyor. Bizim ama buz makinelerimiz, soğutucularımız var. Biz muhafaza edebiliyoruz balığı ama müşteriler alırken uzağa götürecekse tereddütte kalabiliyor” diye konuştu.

‘Aşırı Avcılığın Önüne Geçilmeli’

Bu sene sezondan umutlu olduklarını dile getiren Vefaoğulu; “Deniz bu ne verdiği ve ne aldığı belli olmuyor. Şimdi baştan çok bol gözüküyor, birden kesilebiliyor. Deniz sıcaklıkları da etki ediyor. Palamudun bu sene az olmamasını sebebi de bilinçsiz avcılık diyebiliriz. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Kotaları var, avcılık yapanlar bu kotaları aşıyor. Aşırı avcılığın önüne geçilmeli” dedi.

‘Geçen Seneye Göre Yakıt Masrafımız İki Katına Çıktı’

Akaryakıt fiyatlarının balığın fiyatını etkileyen en büyük etken olduğunun altını çizen Vefaoğlu; “Bütün her şeyde akaryakıt fiyatları etkilemekte. Geçen seneye göre yakıt masrafımız iki katına çıktı. Bu da fiyatlara maalesef etki ediyor. Örneğin balıkları koyduğumuz köpük kasaların da ham maddesi petrol. Bir kasa şu anda 25-30 liraya denk geliyor, geçen sene bu yarısıydı” diye konuştu.

‘İlimizde Balığa Talep Diğer İllere Göre Düşük’

Balık piyasasının çok değişken olduğunu vurgulayan Vefaoğlu; “Bugün 100 liraya aldığınız hamsiyi yarın 50 liraya alabiliyorsunuz. Şu anda hamsi fiyatı ilimizde ise 50 ila 60 lira arasında değişiyor. Çeşidimiz de bir hayli fazla. İstavrit, mezgit, palamut, barbun, kalamar, karides, palamut gibi her gün 10’a yakın çeşidimiz oluyor. Şu anda palamudun tanesi de 100 lira. Mezgit ile istavrit de 100 lira. Az olunca bu ürünlerin fiyatı yükseliyor ama çok olunca fiyatları da azalıyor. Havaların soğumasıyla balığa talep artar. Çıkarılacak balıktan da umutluyuz ama ilimizde yine de balığa talep diğer illere göre düşük” dedi.

‘Vatandaşları Bekliyoruz’

Balık pişime evlerinden de bahseden Vefaoğlu; “3 yıl önce faaliyete geçirdik ama nedense Kastamonu’da burayı daha bilmeyenler var. Buradaki talep biraz daha yavaş ilerliyor. İnsanlar evinde nasıl balığı yapılıyorsa biz de burada şu an aynı şekilde yapıyoruz. Yani bir balık tek yağda pişiriliyor. Mesela bazı lokantalarda yağı saklarlar ve ikinci balığı yaparken de kullanırlar ama burada kesinlikle öyle bir şey yok. Evimde ben nasıl yiyorsam burada da aynı şekilde müşterime sunuyorum. Mutfağımızda hemen camın kenarındadır. İnsanlar balığın nasıl pişirildiğini görebiliyor. Fiyatları da tezgahımızda sattığımız balığın fiyatına göre belirliyoruz. Örneğin hamsi tezgahta 50 ila 60 lira arasında, pişirme yerimizde de porsiyonda yarım kiloya yakın hamsi veriyoruz. Bunun yanında salatası ve mezeleri, ikramlıkları var. Onunla beraber 100 lira gibi uygun fiyata veriyoruz. Çok da doyurucu. Taze ve bol çeşitlerle birlikte hem balık pişirme yerimize hem de tezgahımıza vatandaşları bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

İhlas Haber Ajansı

Bakmadan Geçme