11 Kasım 'Milli Ağaçlandırma Günü' ilan edildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ülke genelinde 11 Kasım saat 11.11'de düzenlenecek Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında dün Daday Fidanlık Şefliği'nde Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Vali Yaşar Karadeniz'in katılımıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Daday Fidanlık Şefliği'nde düzenlenen toplantıya Vali Yaşar Karadeniz, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, Daday Kaymakamı Kemal Balaban, Daday Belediye Başkanı Hasan Fehmi Taş, İl...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla ülke genelinde 11 Kasım saat 11.11’de düzenlenecek Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında dün Daday Fidanlık Şefliği’nde Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Vali Yaşar Karadeniz’in katılımıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Daday Fidanlık Şefliği’nde düzenlenen toplantıya Vali Yaşar Karadeniz, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, Daday Kaymakamı Kemal Balaban, Daday Belediye Başkanı Hasan Fehmi Taş, İl Özel İdare Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan ve kurum amirleri katıldı.
Toplantı öncesinde Vali Yaşar Karadeniz’e ve protokol üyelerine Daday Fidanlık Şefliği gezdirilerek, yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirme yapıldı. Akabinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayınlanan genelge ile 11 Kasım Günü’nün “Milli Ağaçlandırma Günü” olarak ilan edildiği duyuruldu.
“YAKLAŞIK 40 TÜRDE FİDAN DİKİMİ YAPILACAKTIR”
Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu; 11 Kasım saat 11.11’de 81 ilde 11 milyon fidan dikimi etkinliği düzenleneceğini hatırlatarak; “Etkinliğimizin ana programları Kastamonu il merkezinde, Kastamonu Üniversitesi Kampüsü ile birlikte merkez Bahadır köyünde gerçekleştirilecektir. Aynı şekilde bu fidan dikim etkinliği tüm ilçelerde 56 farklı alanda aynı saatte başlamak üzere yapılacaktır. 11 Kasım’da ilimizde 132 bin 750 adet, Sinop’ta 67 bin 750 adet olmak üzere toplam 200 bin adet fidan toprakla buluşturulacaktır. Bu alanlara Karaçam, Sarıçam, Kızılçam, Kayın ve Akasya gibi türler yanında ormanlarımızdaki gelir getirici türlerden ceviz, badem, hünnap, kestane, üvez, kızılcık, ıhlamur, ahlat, alıç, kuşburnu vb. yaklaşık 40 türde fidan dikimi yapılacaktır. Dikilecek olan bu fidanları Orman Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan gelegenefes.com adresinden sahiplenebilmektedir. 11 milyon fidan dikimi etkinliğinde, dikilen fidan sayısı ile fidan diken kişilerin fotoğraflarının gelecegenefes.com sitesine yüklenerek Guinness Rekorlar kitabına aday olunacaktır. 11 Kasım’dan sonra da fidan dikimlerimiz devam edecek olup, yılsonuna kadar ayrıca 131 bin adet fidan dikimi gerçekleştirilecektir. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü olarak 2019 yılında yıllık program gereği 2 milyon 500 bin fidan üretilmiş olup, bunun yaklaşık bir milyon 500 bin adedi bölge müdürlüğümüz içerisinde, geri kalan bir milyon adedi diğer bölge müdürlüklerimizde kullanılacaktır. Yine bin adet gibi cüzi bir kısmı da ihraç edilerek, yurtdışına gönderilmiştir. Fidanlıklardaki çalışmalarımız, tohum çıkarma işi ile başlayıp, sahalara dikilecek fidan haline gelene kadar birçok aşamadan geçerek gerçekleştirilmektedir. Tohum çıkarma ünitemizde Kastamonu ormanlarından toplanan yıllık 400 ton kozalak işlem görerek hem fidanlıklarımızda hem de doğal gençleştirme çalışmalarında kullanılacak 8 ton civarında tohum elde edilmektedir. Daday fidanlığımız 280 dönüm üzerine kurulmuş olup, 2019 yılı programı gereği 52 farklı türden bir milyon fidan üretimi gerçekleştirilmiştir” diyerek fidan dikim törenine bütün halkı davet etti.
Sönmezoğlu ayrıca; 11 Kasım günü dikim alanlarına gitmek isteyen vatandaşlar için Kuzeykent Meydanı’ndan ve Cumhuriyet Meydanı’ndan Kastamonu Belediyesi tarafından halk otobüsü kaldırılacağını söyledi.
“ÖNEMLİ KURUMLARIMIZDAN BİRİSİ BURADAKİ FİDANLIK”
Daday Fidanlık Şefliği’nde incelemelerde bulunan Vali Yaşar Karadeniz; “11 Kasım’da 11 milyon fidan toprakla kavuşturulacak. Bugün bu fidanların yetiştirildiği Orman Genel Müdürlüğü fidanlıklarından biri olan Daday Orman Fidanlığındayız. Sayın Bölge Müdürümüz buradaki çalışma arkadaşları fidanlıktaki fidan üretimi ile ilgili tohum elde etme, tohumun dikime hazırlanması ve dikim süreci, yetiştirilen fidanların buranda sökülerek dikim alanına gönderilmesi ile ilgili bilgilendirmelerde bulundular. Burası oldukça da geniş bir alan ve bir milyon fidan kapasitesi olan bir tesisteyiz. Bu tesiste bir milyon fidan üretiliyor, burada üretilen, yetiştirilen fidanlar ihtiyacı olan yerlere de buradan gönderiliyor. Ülkemizin doğal güzelliğinin geliştirilmesi, iyileştirilmesine katkıda bulunan önemli kurumlarımızdan birisi buradaki fidanlık. Burada emeği geçen tüm arkadaşlarımıza, başta Orman Bölge Müdürümüz ve buradaki fidanlık şefimiz ile tüm görevli arkadaşlarımıza da gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. 11 Kasım’da yapılacak olan etkinliğimize de tüm vatandaşlarımızı bekliyorum” ifadelerini kullandı.