103 Yıllık Ruhla Şanla Şerefle Yürüdüler 

Milli mücadele döneminde İnebolu'ya gelen silah ve cephanenin Anadolu'ya sevk edildiği 95 kilometrelik İnebolu-Kastamonu güzergahında düzenlenen Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü tamamlandı.

Milli mücadele ruhunu yaşatan Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşüne katılan yürüyüşçüler Kışla Parkı’nda il protokolü tarafından karşılandı. Karşılama töreninin ardından Kastamonu Jandarma Komando Eğitim Alay Komutanlığı eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyüş gerçekleştirildi.

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende Belediye Başkan Yardımcısı Eda Büyükdemirci katılımcıları selamlayarak; “Yürüdüğünüz bu yol bilin ki Atatürk’ün yoludur, Cumhuriyet’in yoludur, aydınlık Türkiye’nin yoludur. Bu onların izinde yürüyen sizler ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde zafere ulaşan Milli Mücadele ruhunu dün gibi damarlarınızda canlı olduğunu gösterdiniz. Bugün 100 yaşını geride bıraktığımız aydınlık Cumhuriyetimiz, ışığını o günlerde kendine güvenen, cesur ve vatansever Kastamonuluların ellerinde taşınan ulusal onur ateşinden alır. Tüm dünya bilmektedir ki, İnebolu olmasaydı, Kastamonu olmasaydı, Milli Mücadele de olmazdı. Ateşi ve ihaneti gördüğümüz o günlerde Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde bir araya gelerek, cepheden cepheye savaşların inancı, azmi ve kahramanlıkları bu topraklarda karanlığa adeta yıldız ekmiştir. Memleket Şairi Nazım Hikmet’in, Kuvay-i Milliye Destanı’ndaki şu dizeleri sizinle paylaşmak isterim. ‘En bilgin aynalara en renkli şekilleri aksettiren onlardır. Asırda onlar yendi, onlar yenildi. Çok sözler edildi onlara dair ve onlar için; zincirlerinden başka kaybedecek şeyleri yoktur, denildi.’ Zincirlerinden başka kaybedecek hiçbir şeyi olmayanların cesaretini Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tek cümlede özetlemişti; ‘Ya İstiklal, Ya Ölüm.’ İnebolu’da başlayıp Ankara’ya uzanan bu yol soylu bir hürriyet öyküsü olduğu kadar aynı zamanda bir kadın öyküsüdür. Özgürlükleri ve bağımsızlıkları söz konusu olduğunda bir adım önde mücadele etmekten tereddüt etmeyen kadınlara selam olsun. Hürriyet başta olmak üzere yeryüzündeki tüm ilerici değerlerin ancak ve ancak kadın ve erkeğin yan yana olduğu, kimsenin bir adım geride kalmadığı bir mücadele ile mümkün olabildiğinin biricik örneğidir. Bizlerde o gün olduğu gibi bugünde baş eğmez kararlılığımız, uslanmaz vatanseverliğimizle halen İstiklal Yolu’nda yürüyoruz. O günkü cesaretten aldığımız ilhamla başta bu ülkenin gençleri olarak, Cumhuriyetimizi yeniden ayaklarının üzerine dikmenin sorumluluğumuz olduğunu biliyoruz. Bu sorumlulukla milli mücadelemizin halen devam ettiğini yüreklerimizde hissediyoruz. Bu duygularla başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere gözlerini kırpmadan canlarını bu vatan için feda eden Şehit Şerife Bacılarımızı, Hamamcı Kadı Salih Reislerimizi, Halime Çavuşlarımızı, Rahime Kaptanlarımızı, bütün şehitlerimizi şükran, minnet ve rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

103 Yıllık Ruhla Şanla Şerefle Yürüdüler 

‘Kurtuluş Mücadelesi’ne Destek Verenleri Minnetle Yad Ediyorum’

Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdür Yardımcısı Ertan Göv, İstiklal Yolu’nun Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde herkesin el birliğiyle bu ülkenin bir araya getirilişinin en büyük örneği olduğunu söyleyerek; “95 kilometrelik İstiklal Yolu Yürüyüşü’ne Türkiye’nin farklı yerinden gelerek katılan arkadaşları en içten dileklerimle kutlarım. Bakanlık olarak biz 4 yıldır bu programa ev sahipliği yapmaya çalışıyoruz. Tabii ki burada en önemli destek Sayın Valimizin ev sahipliği ve belediyelerimizin destekleriyle Kastamonu’da gerçekleştirmekten son derece sevinçliyiz. Buradaki paylaşımımız aslında hep birlikte hareket ettiğimizde neleri başarabileceğimizi, sıfırdan bir ülkenin nasıl kurulabileceğinin en güzel kanıtı. Bunu da en zor şartlarda yapabilmiş bir milletin bir ferdi olmaktan gurur duyuyorum. Bu Kurtuluş Mücadelesi’ne destek verenleri minnetle yad ediyorum. Sayın Bakanımızın da size selamlarını iletiyorum” şeklinde konuştu.

103 Yıllık Ruhla Şanla Şerefle Yürüdüler 

‘Milli Mücadele İnancını Gelecek Nesillere Aktarmak Adına Çaba Sarf Ettiniz’

Vali Meftun Dallı ise; “İlimizden ve il dışından yürüyüşümüze katılan, yüreği coşkuyla atan vatan evlatları 103 yıl önce olduğu gibi bugünde aynı duygu ve düşüncelerle burada. Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşümüz hayırlı olsun. Atalarımızın ruhunu şad etmek, Milli Mücadele inancını gelecek nesillere aktarmak adına kıymetli bir çaba sarf ettiniz. Ayaklarınız dert görmesin. Hepinize teşekkür ediyoruz. Vatan söz konusu olduğunda bütün varlığından geçip, vatanın kurtuluşa ermesi için dişini tırnağına takan Türk Milleti tarihin her döneminde sayısız örnekler sergilemiştir. Bu örneklerin en güzellerinden birisi de Kastamonu’da yaşanan İstiklal Yolu Seferberliğidir. Yaşadığımız çağda bazı değerlerimizin aşınmaya uğradığından bahsedenler olabilir ama kesinlikle böyle bir şey olduğunu düşünmüyorum. Türk Milleti’nin evlatları her zaman ‘Söz konusu vatansa, diğer her şey teferruattır’ der ve bugüne kadar yaptığının yeri geldiğinde 10 kat daha iyisini, daha güzelini yapar. Geçmişte Şehit Şerife Bacılar, Hamamcı Kadı Salih Reisler, Halime Çavuşlar ortaya çıktığı gibi, günümüzde de Niğdeli Ömer Halisdemir olarak, bazen Elazığlı Fethi Sekin olarak, bazen Trabzonlu Eren Bülbül olarak ortaya çıkmaya devam edecektir. Zamanı geldiğinde elinden gelen gayreti gösterip, vatan için şehit olmaktan, gazi olmaktan asla çekinmeyecektir. Yürüyüşümüz herhangi bir kaza, bela yaşanmadan tamamlandı” diyerek yürüyüşte emeği geçenlere teşekkür etti. 

103 Yıllık Ruhla Şanla Şerefle Yürüdüler 

Konuşmaların akabinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı Muharip Uçak Gösteri, Kahramanlık Türküleri dinletisi ve Kastamonu Atabeygazi Mehteran Takımı gösteri gerçekleştirildi. 

103 Yıllık Ruhla Şanla Şerefle Yürüdüler 

103 Yıllık Ruhla Şanla Şerefle Yürüdüler 

103 Yıllık Ruhla Şanla Şerefle Yürüdüler 

103 Yıllık Ruhla Şanla Şerefle Yürüdüler 

103 Yıllık Ruhla Şanla Şerefle Yürüdüler 

Bakmadan Geçme