• Haberler
  • Genel
  • '100 bin metrekarelik alanda kentsel yenileme yapacağız'

'100 bin metrekarelik alanda kentsel yenileme yapacağız'

BAKAN KURUM, MÜJDELERİ PEŞ PEŞE SIRALADI Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, incelemelerde bulunmak üzere dün ilimize geldi. Bakan Kurum, ilgili kurumlardan brifing aldıktan sonra, gerçekleştirdikleri toplantıda alınan kararları açıkladı. Kastamonu'da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, sözlerine başlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi anlayış çevresinde illerimizi ziyaret ediyoruz ve şehirlerimizin ihtiyaçlarını...

BAKAN KURUM, MÜJDELERİ PEŞ PEŞE SIRALADI;


Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, incelemelerde bulunmak üzere dün ilimize geldi. Bakan Kurum, ilgili kurumlardan brifing aldıktan sonra, gerçekleştirdikleri toplantıda alınan kararları açıkladı.

Kastamonu’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, sözlerine başlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum; “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi anlayış çevresinde illerimizi ziyaret ediyoruz ve şehirlerimizin ihtiyaçlarını tespit edip, bu ihtiyaçlar doğrultusunda kararlar alıyoruz. Bugün yaptığımız toplantı çerçevesinde Kastamonu ile ilgili belli kararlar aldık. Bu kadim şehrimizde, Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı tüm Türkiye’ye seslendirdiği Nasrullah Camiimiz var. Biz kentsel dönüşümü 2’ye ayırdık. Birincisi tarihi mekânsal dönüşüm, diğeri eski köhneleşmiş yerlerdeki kentsel dönüşüm. Nasrullah Camii’nden, Kastamonu Kalesi’ne kadar olan alanda, Osmanlı Dönemi’nde, Selçuklu Dönemi’nde yapılmış, tarihi eserlerimizi gün yüzüne çıkarmak, kentsel dönüşümü yapmak adına, yaklaşık 100 bin metrekarelik bir alanda bir kentsel yenileme projesi yapacağız. Bugün itibariyle bu projeye başlayacağız. Bölgede bulunan vatandaşlarımız içinde, yine Örencik’te TOKİ ile birlikte 800 konut inşa edeceğiz. Yapacağımız bu rezerv konutlarına da vatandaşlarımızın mağdur olmayacak şekilde taşınmaları ve daha modern, daha güvenilir binalara taşınması suretiyle, tarihsel dönüşümü yaparak, Kastamonu’nun tarihini, kültürünü, turizmini ve kalkınmasını sağlayacak bu çok önemli projeyi çok yakın zamanda gerçekleştireceğiz. Bu projeye de bugün itibariyle belediyemizle, TOKİ ile, Altyapı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğümüzle, Bakanlığımızla bir bütün olarak projenin startını vermiş olacağız” dedi.

“MİLLET BAHÇESİ PROJEMİZİ 2019 YILINDA BAŞLATACAĞIZ”

Millet Kıraathanelerine değinen Kurum; “Kuzeykent Mahallesi’nde Millet Bahçesi projemiz var. Yaklaşık 240 dönüm alan üzerinde, imalatı TOKİ tarafından gerçekleştirecek bir Millet Bahçesi’ni Kastamonu’ya kazandırıyoruz. Bu Millet Bahçesi içerisinde yürüme yolları, bisiklet yolları, Millet Kıraathanesi ve Kastamonu vatandaşlarımızın ihtiyaç duyacağı tüm sosyal alanları barındıracak ve bu projeyi de 2019 yılında başlatacağız” ifadelerini kullandı.

“ATIKSU ARITMA PROJESİ BU YIL İHALE EDİLECEK”

Kastamonu’nun atıksu arıtma probleminin olduğunu söyleyen Kurum; “İlbank Genel Müdürlüğümüzün ve Belediyemizin yürüttüğü bu projeyi 2019 yılında ihale ediyoruz. Yaklaşık 16 milyon Euroluk bir proje ve Kastamonu’nun atıksu arıtma problemini çözecek bu proje, yaklaşık 100 milyon TL bedelle bu yıl ihalesi gerçekleştirilecek. Aynı şekilde Kastamonu’da vahşi depolama söz konusu. Bu vahşi depolamayı ortadan kaldıracak, düzenli depolama tesisi ihalesini, bu ihale yaklaşık 12 milyon Euro, 72 milyon TL bedelle İlbank Genel Müdürlüğü ve Kastamonu Belediyesi işbirliği çerçevesinde ihalesi gerçekleştirilecek. Şehir içi kanalizasyon, içme suyu, atıksu, yağmur suyu şebekeleri içinde belediyemize 10 milyon TL kaynak aktaracağız ve şehir içindeki atıksu, yağmur suyu problemini de inşallah çözeceğiz” diye konuştu.

“2 SOKAK’TA SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA PROJELERİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Açıklamalarına devam eden Bakan Kurum; “Yavuz Selim ve Hepkebirler Mahallerinde Şamlıoğlu, Saylav Sokak’ta sokak sağlıklaştırma projeleri gerçekleştireceğiz. Bu proje içinde belediyemize maddi destek sağlayacağız. Bir kısmı hibe, bir kısmını belediyemizin karşılaması suretiyle yine hazır olan projemizi hemen başlatarak, Nasrullah Camii’nin etrafını yapmak suretiyle buradaki turizm potansiyelini artırmayı hedefliyoruz. Tosya’da 55 konut Cumhuriyet Mahallesi’nde, Hamas Mahallesi’nde kentsel dönüşümde kullanılmak üzere TOKİ tarafından yapılacak ve bu bölgeyi de yeşil alan yaparak, Tosya’nın dönüşümüne hız kazandıracağız. Çevreye ilçelerimizin çevreye ilişkin, altyapıya ilişkin, içme suyuna ilişkin ihtiyaçlarını konuştuk. Bazıların vidanjör talepleri oldu. Bazıların sokak sağlıklaştırma talepleri oldu. Biz bütün taleplerine karşın, hem maddi hem teknik destek vererek, ilçelerimizde merkezle birlikte kalkındırarak, Kastamonu’muzu bulunduğu konumdan daha iyi seviyelere çekmek için kararlarımızı aldık. Daha iyi bir Kastamonu, şehitlerimizin anısını yaşatmak, ecdadımızın bize bıraktığı anıları yaşatmak için bu dönüşümleri yapıyoruz. Kastamonu’yu hak ettiği seviyeye çıkarmak için var gücümüzle çalışırız. Bu projeleri de aynı azim ve kararlıkla yapacağımızı ifade ediyorum” dedi.

“POŞET KULLANIMI YÜZDE 50 AZALDI”

Poşet uygulamasına hakkında da konuşan Bakan Kurum; “Poşet uygulaması gelişmiş tüm ülkelerde ücretli. Avrupa ülkeleri ve tüm gelişmiş ülkelerde poşet için ücretli uygulama söz konusudur. 3’üncü dünya ülkesinde daha kullanımı azaltmak için poşetler ücretli. Yılda 30 ile 35 milyar poşet tüketiyoruz. Poşetler denizde 400, doğa da 800 yılda doğaya karışabiliyor. Uygulamanın geçmesi çok elzemdi. Sosyal medyadaki eleştirileri dikkate alıyoruz. Yapılması gerekenleri de bakanlığımızın bünyesinde yapmaya çalışıyoruz. Ancak bu poşetlerin doğaya verdiği zarar, gelecek nesillere bırakacağımız ülkelerimiz, şehirlerimizdir. İlk 4-5 gündeki uygulamayla poşet kullanımı yüzde 50 azaldı. Bu uygulamanın devam etmesi gelecek nesiler ve şehirlerimiz için önemli. Düzenli depolama sahalarından, atık su arıtma hizmetlerinden bahsediyoruz. Bunlar doğaya atılan çöplerden kaynaklıdır. Sayın Emine Erdoğan hanımın himayelerinde bakanlık olarak sıfır atık projesini yürütüyoruz. Sıfır atık projesi kapsamında biz çöp kamyonu ve çöp toplamak istemiyoruz. Çöpleri kaynağında ayrıştırarak, bertaraf etmek istiyoruz. Bu proje tüm Türkiye’ye yayıldığı zaman yıllık 20 milyar liralık tasarruf sağlayacağız. 100 bin kişiye de doğrudan istihdam sağlayacağız. Aynı azim ve kararlılıkla yürüyeceğiz. Vatandaşımızın gösterdiği duyarlılıktan ötürü teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımızın her zaman yanımızda. Milletvekillerimiz bu uygulamayı meclisten geçirdi, onlara da teşekkür ediyorum. Ufak sorunlar olabilir ufak sorunları gidermek suretiyle uygulamayı devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.

Bakan Kurum son olarak; “Belediyemize sokak hayvanlarının barınması noktasında, proje geliştirmesini bildiriyoruz. Birçok belediyemizde projeler yürütüyor. Tarım ve Orman Bakanlığımız ve Adalet Bakanlığımız da proje yürütüyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak destek veriyoruz. Şehirlerimizde sokak hayvanlarının daha iyi bir ortamda yaşaması için bu ortamlar kısım kısım yapılıyor ve yapılmaya da devam edecektir” dedi.

Bakmadan Geçme