• Haberler
  • Genel
  • 1 milyar 500 milyon TL'lik hibe başvuruları başladı

1 milyar 500 milyon TL'lik hibe başvuruları başladı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nca (TKDK) 1,5 milyar TL hibe verilecek olan IPARD II Programı kapsamındaki 5'inci proje başvuru çağrı ilanına 16 Şubat 2019’da çıkılmıştı. 'Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar (Hayvancılık)' başlığı altındaki 4 alt sektörü ve 'Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar' başlığı altındaki 5...


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nca (TKDK) 1,5 milyar TL hibe verilecek olan IPARD II Programı kapsamındaki 5’inci proje başvuru çağrı ilanına 16 Şubat 2019'da çıkılmıştı. “Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar (Hayvancılık)” başlığı altındaki 4 alt sektörü ve “Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar” başlığı altındaki 5 alt sektörü kapsayan projeler için başvuru işlemleri 8 Nisan 2019 tarihi itibarıyla başladı.

Çağrı kapsamında desteklenecek sektörler hakkında bilgi veren TKDK İl Koordinatörü Ahmet Kuyulu; “Hayvancılık sektöründe inek, koyun, keçi ve manda ile süt üreticiliğine; sığır, koyun, keçi ve manda besiciliğine; broyler, hindi, kaz ile kanatlı eti üreticiliğine ve yumurta üreticiliğine toplam 1 milyar 20 milyon TL hibe desteği verilecektir. Tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi sektörü kapsamında süt toplama merkezleri, tereyağı, yoğurt, peynir, kaymak, ayran, dondurma benzeri ürünler üreten süt işleme tesisleri ve peynir altı suyu işleme tesisleri; büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvanlar için kesimhane, parçalama tesisleri, salam, sucuk, sosis, pastırma, köfte gibi ürünleri üreten kırmızı ve beyaz et işleme tesisleri; balık, yumuşakça ve kabuklu gibi su ürünleri işleme tesisleri; meyve ve sebze işleme tesisleri ve soğuk hava depoları yatırımlarına ise toplam 480 milyon TL hibe verilecektir” dedi.

“TÜM MODERNİZASYON İŞLERİNİ TKDK OLARAK DESTEKLEMEKTEYİZ”

8 Nisan Pazartesi günü itibariyle başlayan IPARD II Beşinci Başvuru Çağrı İlanı için çalışmaların devam ettiğini kaydeden Ahmet Kuyulu; “Büyükbaş ve küçükbaş hayvan ile kaz ve hindi yetiştiriciliği sektörlerinde yeni tesislerin kurulumunu desteklediğimiz gibi, mevcut işletmelerin kapasite arttırma da dâhil tüm modernizasyon işlerini TKDK olarak desteklemekteyiz. Broyler (et tavuğu) yetiştiriciliği ve yumurta tavukçuluğu alt sektörlerinde ise sadece mevcut işletmelerin modernizasyonunu destekliyoruz. Hayvancılık ile ilgili alanlarda hibe oranları yüzde 40’tan başlayıp; başvuranın gerçek, tüzel kişi veya üretici örgütü olmasına, yaşına, sektöre, projenin yapılacağı yere, yeni veya mevcut bir işletmenin modernizasyonu olması durumlarına göre değerlendirilerek yüzde 70’lere kadar çıkabilmektedir. Tarım ve balıkçılık ürünlerin işlenmesi sektöründe ise hibe oranı gerçek ve tüzel kişiler için yüzde 40, üretici örgütleri için ise yüzde 50 olarak uygulanmaktadır. Projelerde inşaat kalemleri, makine ve ekipman alımları, hizmet alımı, proje hazırlama giderleri ve görünürlük harcamaları destek kapsamındadır ve desteklerimiz geri ödemesizdir yani hibe şeklindedir. Kurumumuzun desteklediği projelerde yatırım ile ilgili harcamalarda KDV muafiyeti de bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

“HAYVANCILIK SEKTÖRÜYLE ALAKALI PROJELERİ 17 MAYIS’A KADAR KABUL EDECEĞİZ” Kuyulu son olarak; “Hayvancılık sektörüyle alakalı projeleri 17 Mayıs’a kadar, işleme sektörü projelerini de 24 Mayıs’a kadar kabul edeceğiz. Başvuru için gerekli formlar TKDK resmi internet sitesi olan www.tkdk.gov.tr adresinde yer almakta olup, ilgili formların doldurularak online başvuru yapılması; ardından bütün evrakların TKDK Kastamonu İl Koordinatörlüğüne teslim edilmesi gerekmektedir. Desteklediğimiz sektörler, hibe oranları, başvuru koşulları gibi konularda ayrıntılı bilgili almak isteyenler ve proje yapmakta olanlar projelerinin her aşamasında İl Koordinatörlüğümüze gelerek veya 0366 214 0109 ve 444 8535 telefon numaralarını arayarak bilgi alabilir. Ayrıca www.tkdk.gov.tr internet adresinden de güncel başvuru çağrı rehberleri ve diğer dokümanlara ulaşılabilir” diyerek hayvancılık ve işleme sektörlerinde proje fikri olan, hibelerden faydalanmak isteyen herkesi TKDK İl Koordinatörlüğü’ne gelerek yüz yüze veya diğer iletişim kanallarından bilgi almaya davet etti.

Bakmadan Geçme