Berkan Güngör

Tarihin Ve Modernliğin Buluştuğu Şehir: Bratislava

Berkan Güngör

Slovakya'nın başkenti Bratislava, sadece coğrafi konumu nedeniyle değil, aynı zamanda tarih, kültür ve güzellikleriyle de öne çıkan özel bir şehir. Tuna Nehri'nin kıyısına kurulmuş olan Bratislava, Avusturya ve Macaristan ile sınırlar komşusu ve bu nedenle bir nevi Orta Avrupa'nın kavşağı niteliğinde. Ziyaretçilere benzersiz bir deneyim sunan bu şehir, hem geçmişe hem de geleceğe dair bir pencere açan bir zaman makinası gibi.

Slovakların yanı sıra Almanlar, Macarlar, Avusturyalılar, Çekler ve Yahudiler de bu şehirde birçok ulus ve dinden insan da bu şehirde etki bırakmış. 18’inci Yüzyıla kadar Macaristan Krallığı’na başkentlik yapan bu şehirde tam on bir kral ve sekiz kraliçe taç giymiş.

Bratislava'yı keşfe başladığımızda, tarihle iç içe geçmiş bir şehir bizi karşıladı. Eski şehir bölgesi, dar taş sokakları, renkli binaları ve gotik, romanesk ve barok mimarileri ile büyüleyici bir görsel şölen sunduğunu gördük. Sokaklarında dolaşırken, bu şehirdeki tarihi eserlerin ve geçmişin izlerine sıkça rastladık. 

Şehrin en çok bilinen ve turist çeken meydanı Hlavné Námestie olarak bilinen ve şehrin tam ortasında bulunan tarihi bir meydan. Neredeyse tüm binalar ilgi çekici ve estetik olsa da özellikle Stará Radnica olarak bilinen belediye binası fazlasıyla dikkat çekiyor. Şu anda müze olarak kullanılan bu bina zamanında belediye, hapishane, darphane, çeşitli toplantılar ya da kutlama etkinlikleri gibi birçok amaca hizmet etmiş.

Mavi Kilise olarak da bilinen St. Elizabeth Kilisesi yine Bratislava’nın orijinal yapılarından bir diğeri. İlginç bir pastel mavisi rengine sahip olan bu bina aynı zamanda muazzam ince bir işçilik ile yapılmış. 20’nci yüzyılın başlarında inşa edilen bu kilise, Bratislava’da doğmuş olan Macaristan kraliçesi Saint Elizabeth’e adanmıştır.

Bunlar gibi sayısız tarihi binaya ve sembole ev sahipliği yapıyor Bratislava. Oldukça butik ve sevimli bir şehir. Tüm şehri yürüyerek gezmeniz neredeyse mümkün. 

Bratislava, tarihle birlikte modernliği de içselleştiren bir şehir ve çevresindeki doğal güzellikleri de keşfetmek için harika bir konumda. Şehir merkezi, restoranlar, kafeler, barlar ve mağazalarla dolu. Şehrin tam ortasından geçen Tuna Nehri kıyısında yürüyüş yaparken veya modern alışveriş merkezlerini ziyaret ederken, şehrin canlı atmosferini de hissedebiliyorsunuz.

Sonuç olarak, Bratislava hem tarihseverler hem de modern şehir yaşamının tadını çıkarmak isteyenler için mükemmel bir destinasyon. Tarih, kültür, doğa ve eğlenceyi bir araya getiren bu şehir, unutulmaz bir deneyim sunuyor. Bratislava'yı ziyaret etmek, geçmişin ve geleceğin aynı anda yaşandığı bu büyülü şehri keşfetmek anlamına gelir desem yalan söylemiş olmam.

Yazarın Diğer Yazıları