• Haberler
  • Genel
  • Orman Yangınlarına Karşı Seferberlik Başladı

Orman Yangınlarına Karşı Seferberlik Başladı

Orman Genel Müdürlüğü'nün öncülüğünde Türkiye genelinde başlatılan Orman Benim Kampanyası çerçevesinde, Bölge Müdürlüğü çevre yolundaki bir alanda çöp toplama etkinliği düzenledi.

Etkinlik kapsamında, orman içerisine atılan ve yangına neden olabilecek çöpler temizlendi. Programda konuşan Vali Meftun Dallı, orman yangınlarının artış gösterdiğini belirterek, yılda yaklaşık 2 bin 600 orman yangını meydana geldiğini ifade etti. Dallı, bu yangınların yüzde 87'sinin insan kaynaklı olduğunu vurgulayarak, geri kalan yüzde 13'ünün ise doğal nedenlerden kaynaklandığını dile getirdi.Orman Yangınlarına Karşı Seferberlik Başladı

Programda konuşan Vali Meftun Dalı; "Bildiğiniz gibi orman yangınlarında son yıllarda çok ciddi bir artış yaşanıyor. Orman Bölge Müdürümüz Fahri Sönmezoğlu beyin bana verdiği bilgi 2 bin 600 civarında her yıl orman yangını meydana geliyor. Bu yangınların yüzde 87'si insan kaynaklı geri kalan yüzde 13'ü de doğal nedenlerden kaynaklanıyor. Daha çarpıcı bir rakam bu insan kaynaklı yangınlarda daha doğrusu yanan tüm ormanların yüzde 99'u insan kaynaklı yangınlardan çıkan yangınlarda yanıyor sadece yüzde 1'i doğal nedenlerden kaynaklanıyor. Dolayısıyla her birimizin göstereceği küçük küçük hassasiyetler duyarlılıklar çok büyük zararlardan ormanlarımızı korumamızı sağlayabilir. Onun için bu farkındalığı bu şuuru oluşturabilmek için böyle bir faaliyeti yıl boyunca Orman Bölge Müdürlüğümüz yürütecek” dedi.Orman Yangınlarına Karşı Seferberlik Başladı

‘İnsan Kaynaklı Çıkan Yangınlarla Mücadele Etmek Zorunda Kalıyoruz’

İnsan kaynaklı orman yangınlarına dikkat çeken Vali Dallı; “Çiftçilerimiz hasat sonunda anız yakıyorlar. Köy içinde tarım arazilerinde temizlik yapacaklar çalı çırpı ne varsa ortaya toplayıp yakıyorlar. Herhangi bir tedbir almadan yapılıyor bunlar. Sonra kontrolden çıkıyor. İlimizde biliyorsunuz yüz ölçümümüzün yüzde 70'ten fazlası ormanlarla kaplı. Hemen yakında bir bitki örtüsü orman varsa oraya sirayet ediyor oradan gelişiyor. Benzer şekilde yollardan geçerken orman içi yollarımızdan hareket halindeyken sigarasını camdan atıyorlar. Yol kenarındaki kuru otların üzerine düşüyor, oradan ormana sirayet ediyor. Benzer şekilde demiryollarımızın kenarlarında kuru otlar var. Raylardan çıkan küçücük bir kıvılcım çok büyük felaketlere sebep olabiliyor. Bunun gibi bir sürü insan kaynaklı çıkan yangınlarla mücadele etmek zorunda kalıyoruz. İklim değişikliği etkisiyle sıcaklıkların artması sonucu doğada meydana gelen birtakım değişikliklerden dolayı bu yangınlar daha önceki dönemlere göre çok daha hızlı yayılıyor. Bunlarla mücadele etmek de her geçen yıl daha da zorlaşır hale geliyor” ifadelerini kullandı. 

‘Yılsonuna Kadar Çalışmalarımızı Devam Ettireceğiz’

Orman yangınları konusunda insanları bilinçlendirmeyi amaçladıkları söyleyen Vali Dallı; “Devletimiz araç gereç olarak insan olarak bu işe çok büyük kaynaklar ayırmasına rağmen adeta ordu teşkil edilmesine rağmen bu işlerle ilgili orman yangınlarını söndürmek hayli zor iş. Ülkemizde dağlık alanlar var, buralara ulaşım da çok ciddi sıkıntı. Önleyici tedbirleri arttırmaktan başka bu konuda yapılabilecek daha iyi bir şey yok. Yapabileceğimiz en iyi şey önlemlerimizi vaktinde alıp duyarlı davranıp orman yangınları çıkmadan önlemek. Orman yangınlarına sebebiyet vermemek insanlarımızı bu konuda bilinçlendirmek. Biz de inşallah bunu yapmaya çalışacağız. Bizim burada yapacağımız şey şu anda sembolik bir iş. Biz bütün Kaymakamlıklarımızla kurumlarımızı topladık, ilçelerimizde il merkezimizde arkadaşlarımız birer eylem planı yapacaklar. Gençlerimizle halkımızla köylerimizde muhtarlarımızla ne yapabiliriz bunları tek tek çıkartıp yılsonuna kadar çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bunların geri dönüşlerini de alacağız. İnanıyorum ki hassasiyetle bu konuları birazcık duyarlılık gösterip eğilirsek, inşallah orman yangınlarımızı en aza indirebilir, belki de hiçbir yangınla karşılaşmadan bu yılı geçirebiliriz. Bu güzelim doğa harikası ormanlarımızı yangınlardan koruma noktasında iyi bir noktaya gelebiliriz diye temenni ediyorum, hepinizin katkılarını bekliyorum. Bu konuda özel ilgi gösterip çevrenizde etrafımızda bilgilendirirsek bu konuda dikkatlerini çekersek insanlarımızı ben vatandaşlarımızın gereken hassasiyeti göstereceğinden hiç kuşku duymuyorum. Orman Bölge Müdürlüğümüze diğer katkı veren tüm kurum kuruluşlarımıza buradan teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

Program sonrasında tüm katılımcılar ormanlık alana dağılarak yangına sebebiyet verebilecek çöpleri topladı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme